Site icon Balkonada

Narancsliliom, szobaliliom gondozása – bevált olvasói tanácsok

A klívia (Clivia miniata) azaz a narancsliliom vagy ahogy épp a napokban láttam hirdetni, a szobaliliom egyre kedveltebb szobanövény. Gondozása nem bonyolult, virágzásához az kell, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk számára. Gyakorlott klívia nevelő olvasónk beavat az eredményes nevelés részleteibe. Megemlíti a narancsliliom gondozása során elkövetett leggyakoribb hibákat, így többek közt azt is elárulja, milyen ápolási hiba következtében „marad ülve” a virágszár.

Narancsliliom, szobaliliom gondozása

A klívia (Clivia miniata) Őshazája Dél-Afrika. Latin nevét a skót Charlotte Clive-nek köszönheti, aki Európában először kezdte el termeszetni a 19. század közepén. További magyar nevei: pompás kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom. A narancsliliom név arra utal, hogy leggyakrabban élénk narancsszínben érhető el. Az újdonságnak számító citromsárga változata igazi kuriózum, nálunk ritkán kapható.  

Nézzük is Éniszné Simon Juli tanácsait, aki gyakorlott a szobaliliom gondozása terén!

„A narancsliliom virágzásának titka a pihentetés. Tavasztól késő őszig kint tartom egy árnyékos helyen. A földjük laza, perlittel kevert, amibe Substral osmocote tápgranulátum is van keverve. Istenigazából a hűvös helyen való pihentetés és a kellő időben (nem túl korán!) elkezdett locsolás a lényeg. Nem szabad locsolni egészen addig, míg a virágszár egy arasztnyi nem lesz. Ha nem pihen, nem virágzik.

Nem kell sajnálni. Semmi baja nem lesz, ha hetekig, hónapokig nem locsoljuk, hiszen pihen. És ezért kell a hűvös is.”

Nagyon köszönjük a hasznos gondozási tanácsokat Éniszné Simon Julinak!

Exit mobile version