A szilvás-túrós virágok bármennyire is mást sugall a neve egy finom őszi sütemény. A kelt tészta, a túró és a szilva kombója igazán ízletessé teszi. A látvány pedig magáért beszél.
Szilvás-túrós virágok receptje
„Szilvaszezon idején egy finom, mutatós süteményt ajánlok, szilvából. Kelt tésztás finomság, második fogásként egy tartalmas leves után, tökéletes vagy csak úgy…! Az ötletet egy régi süteményes újságból lestem el” – mondta „házi szakácsnőnk”, Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 7 dkg cukor,
- 250 ml tej,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 10 dkg vaj olvasztva,
- 2 tojás sárgája.
Töltelékhez:
- 50 dkg túró,
- 3 db tojás,
- 10 dkg cukor reszelt citromhéj,
- 3 dkg egész mák,
- 40 dkg szilva.
Szilvás-túrós virágok elkészítése
- az élesztőt, 3 evőkanál tejet és 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet elkeverünk,
- hagyjuk megkelni,
- a maradék lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót tegyük egy tálba,
- adjuk hozzá a felolvasztott vajat, tojások sárgáját, a megkelt élesztőt,
- és végül dolgozzuk hozzá a maradék tejet,
- hagyjuk duplájára kelni,
- a töltelék hozzávalóihoz 2 tojást használjunk fel, keverjük össze,
- a szilvát magozzuk ki, vágjuk 6 felé,
- a megkelt tésztát osszuk 18 felé,
- formáljuk gombóccá, lapítsuk el és készítsünk mélyedést,
- az ujjunkkal nyomkodjuk le körben (mint egy kis tányérka, úgy néz ki),
- tegyük zsírpapíros tepsire, távol egymástól,
- verjük fel a harmadik tojást és kenjük meg egy ecsettel az egészet,
- rakosgassuk bele a szilva szeleteket, majd tegyünk a közepébe a túrós töltelékből,
- 190 fokon kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra.
Kihűtve kínáljuk, porcukorral meg lehet hinteni…
Ízletes, finom sütemény.
Jó sütögetést kívánok! 🙂
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!