Site icon Balkonada

Szalalkális krémes – retró sütemény a javából

Szalalkális krémes igazi retró sütemény a javából. Szalalkálit már ritkán használunk sütéshez, de ezt a receptet érdemes kipróbálni.

Szalalkális krémes receptje

Nagymamám, nem sok krémes süteményt készített, de ez az egyik, amit nagyon szerettünk, ha vasárnapra elkészített. – írta Ujvári-Kordics Veronika a recept mellé.

Előszőr is nézzük, mi az a szalalkáli. Tészták lazítására használják sütéskor, szalalkáli, szalagáré, szalagória illetve szalatka néven is találkozhatunk vele. A sütőpor helyettesítésére is használható. Az ammónium-bikarbonát, NH4HCO3 (más néven ammónium-hidrogén-karbonát vagy E503ii) az ammónia bikarbonát sója. Szobahőmérsékleten fehér, kristályos port alkot, melynek enyhe ammónia-szaga van.  Élelmiszerek esetében savanyúságot szabályozó anyagként, E503ii néven alkalmazzák.

Hozzávalók – 8 főre

A tésztához:

A krémhez:

A szóráshoz:

Elkészítés

Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Exit mobile version