Az igazán mutatós sajtos masni még szilveszterre készült Marikáéknál. A különleges technikával hajtogatott masni nagyon mutatós, bármilyen alkalomra vagy egyszerűen csak a család kényeztetésére érdemes elkészíteni.
Sajtos masni
„A szilveszteri nassoláshoz, koccintáshoz készítettem a sós aprósütemény. Egy süteményes csoportból való a recept, megtetszett, megsütöttem.
Nagyon finom, ropogós, porhanyós, másnap is megőrzi a friss állagát. Bármilyen formára vágható, szaggatható, én most ebben a cuki, mutatós masni formában készítettem el. Jó készülődést, sütögetést, jó étvágyat kívánok! Köszönöm a receptet Némethné Ildinek! ” – kaptuk a masni elkészítését fátisfotókon is bemutató receptet Illésné Nagy Máriától.
Sajtos masni receptje
Hozzávalók: (kb. 40 darabhoz)
Tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg vaj vagy margarin,
- 3 dkg zsír,
- 12 dkg sajt (tetszőleges fajta, nálam Gouda),
- 1 tojás sárgája,
- 2 csapott teáskanál só,
- 3 evőkanál tejföl
Tetejére:
- tojásfehérje a kenéshez
Tészta és masnik elkészítése
- Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból,
- majd hűvös helyen pihentetjük 1 órát.
- Lisztezett deszkán (vagy szilikonon) kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk,
- 7 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk,
- a fotókon látható módon hajtogatjuk,
- egyik oldalon a felénél, a feléig bevágjuk a tésztát, a másik felén két vágást ejtünk,
- az egy vágásos tészta részt ráhajtjuk a másik oldalra,
- a két vágásos részt felhajtjuk,
- villával díszítjük,
- Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és tojásfehérjével lekenjük,
- 190 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!