Mi is lenne jobb reggelire, mint a házilag készített, gőzölgő ropogós tejes kifli? Olvasónk elárulta a tökéletes receptet.
Tejes kifli hozzávalói – 8 db kiflihez
- 35 dkg finom liszt (BL55),
- 2,5 dkg élesztő v. ennek megfelelő instant élesztő,
- 2,5 dkg olvasztott margarin,
- 2,5 dl langyos tej,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 teáskanál só.
Elkészítése
- a lisztet összekeverem az élesztővel (én mindig instant formát használok, mert az mindig friss és van itthon – haha) a sóval és a cukorral,
- ezután beleszitálom a dagasztógép táljába (imádom, karácsonyra kaptam),
- hozzáöntöm a langyos tejet,
- beleteszem az olvasztott margarint,
- lassú fordulatszámmal elindítom,
- aztán ráadom a 4-es fokozatra,
- 10 percig nyúvatom,
- kivétel után kicsit átdagasztom (nem sokat, mert az én csuklóim nem bírják),
- két cipóra kettévágom,
- lisztes deszkára teszem,
- megszórom egy kis liszttel és hagyom egy órát dagadni, ha úgy tetszik, kelesztem,
- ezután az egyik cipót kerek formájúra, úgy kb. 1 cm vastagra kinyújtom és négybe vágom,
- ezeket a cikkeket még kinyújtom háromszög formájúra és egyenként feltekerem,
- ugyanígy teszek a másik cipóval is,
- sütőpapírra teszem őket,
- a tetejüket megkenem langyos tejjel,
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szépen megpirulnak (nekem elektromos a sütőm van),
- ha készen vannak, a sütőből kivéve újból megkenem a tetejüket langyos tejjel.
Ha egyszer megcsinálod, meglátod, soha többet nem veszel kiflit boltban. Attól a francos guárgumitól mindig fájt a hasam, hát ettől aztán nem, mert csakis a belevaló van benne!😊😍🌺🥐
Nagyon köszönjük a receptet Barakonyi Marának!