A Rigó Jancsi muffin abban különleges, hogy a muffinok egyszerűségével készül, ugyanakkor a legtöbb muffinnal ellentétben ennek krém is kerül a közepére. Végül pedig egy finom csokiréteg koronázza meg.
Muffin receptje és elkészítése
A muffin egy süteményfajta, mely Magyarországon is egyre kedveltebb. Kifejezetten erre a célra gyártott és vajjal vagy növényi zsiradékkal kikent muffinsütőben sütik meg.
Népszerűségét annak köszönheti, hogy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Csupán egy jó muffin alaprecept kell hozzá. A hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.
Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az édes és a sós változatok is kedveltek.
Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető. Díszítésénél csupán a képzelet szab határt, akár cukormázzal vagy tejszínhabbal is feldobható.
Sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel bolondítjuk meg a sütésre váró masszát.
Ha megvan a legjobb muffin recept, akkor jöhet a nagy levegő, a muffintészta pillanatok alatt történő összeállítása, a sütés és jó ízű lakmározás. Na és a dícséretek bezsebelése!
Rigó Jancsi muffin receptje
Hozzávalók
Muffinhoz
- 4 tojás sárgája,
- 6 dkg porcukor,
- 4 tojás fehérje,
- 6 dkg porcukor habnak,
- 2 dkg kakaó,
- 10 dkg liszt,
- 1 kávéskanál sütőpor.
Töltelékhez
- 3 dl habtejszín,
- 8 dkg étcsokoládés tortabevonó,
- házi lekvár – el is maradhat,
- 1/2 csomag habfixáló.
Tetejére
- 8 dkg csoki,
- margarin,
- olaj.
Rigó Jancsi muffin elkészítése
- 4 tojás fehérjét 6 dkg cukorral habbá verünk,
- a muffin többi hozzávalóit összekeverjük,
- hozzáadjuk a felvert habot is,
- muffin formában megsütjük, 180 fokon kb. 20 perc,
- ha kihűlt, csokival bevonjuk a tetejét,
- ha megkötött a csoki, egy cm-s kalapokat levágunk,
- 3 dl habtejszínben gőz fölött felverünk, beleolvastunk 8 dkg ét tortabevonót,
- elkeverjük,
- hűtőbe tesszük 1-2 órára,
- habfixálóval felverjük,
- habzsákból rányomjuk a muffinokra (én pici házi lekvárt is kentem a hab alá, a receptben ez nincs),
- ráteszem a kalapot és kész is.
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!