A répás-krémsajtos süti egy szuper édesség. A puha, finom tészta a sárgarépa ízét olyan finoman rejti, hogy azt a már a sárgarépa nevének kiejtésére is fújoló gyerekek is hajlandók megenni. Sőt, repetáznak is belőle. Már is mutatom az egyszerű és kitűnő receptet.
Sárgarépa vitaminjai
A sárgarépa az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott zöldségünk, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok (Daucus carota) háziasított alfaja. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű.
Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A 17. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta. Erdély egyes vidékein muroknak hívják.
A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Más savakat nyomokban tartalmaz, ilyenek a borostyánkősav, α-ketoglutársav, tejsav és glikolsav (gyümölcssav); a fő fenolos sav a kávésav.
Narancssárga színét a β-karotinnak, kisebb mennyiségben α- és γ-karotinoknak köszönheti. Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. Az A vitamin hiány tünetei egyebek mellett a farkasvakság, hajhullás, bőrszárazság.
Sárgarépa felhasználása
A sárgarépát használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet.
Nyersen fogyasztva főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók.
A sárgarépa zöldje is ehető, bár emberi fogyasztása nem túl gyakori. Általában sültek mellé, salátába teszik.
Pépesítve bébiételek készülnek belőle; víztelenítve chips, pehely, por; vékonyan szeletelve olajban ki lehet sütni, mint a burgonyát.
A sárgarépa édes íze lehetővé teszi, hogy édességek is készüljenek belőle: sütemény, puding, gyümölcslekvár. A sárgarépalé széles körben forgalmazott egészségvédő italként önmagában vagy céklával, naranccsal keverve.
Répás-krémsajtos süti
Hozzávalók
Tésztához
- 30 dkg barna cukor,
- 2 dl étolaj,
- 4 nagy tojás,
- 10 dkg darált dió,
- 28 dkg liszt,
- 1 sütőpor,
- 40 dkg reszelt sárgarépa,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 mokkáskanál almás rétes fűszerkeverék (vagy mézeskalács fűszer),
- csipet só,
Tetejére
- 20 dkg natúr krémsajt,
- 10 dkg porcukor,
- 1 vaníliás cukor.
Elkészítése
- A tészta hozzávalóit összekeverjük a reszelt répával.
- Zsírozott, lisztezett tepsiben (22×36 cm), 180 °C-on kb. 40-50 percig sütjük.
- Ha kihűlt, megkenjük a cukrokkal kikevert krémsajttal és reszelt répával díszítjük.
Nagyon köszönöm a receptet Pethes Juditnak!