Site icon Balkonada

Pozsgafa (Crassula ovata) gondozása, ahogy az olvasóknál bevált

A pozsgafa vagy más néven majomfa (Crassula ovata) az egyik legkedveltebb és legigénytelenebb növény. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy pénzteremtő erővel ruházták fel. Az olvasók beszéltek arról, milyen módszerekkel sikerült hosszú évekig sikeresen tartani és még virágzásra is bírni a szárazságtűrő pozsgafát. 

Pozsgafa, (Crassula ovata)

A pozsgafát a népnyelvben tévesen gyakorta életfának vagy majomkenyérfának nevezik. Az életfa név a keleti tuját, a majomkenyérfa pedig az afrikai baobabfát illeti meg.

A pozsgafa, ahogy a neve is utal rá örökzöld pozsgás növény, Dél-Afrikában és Madagaszkáron őshonos, ahol akár a három méter magasságot is elérheti. A sok vizet tárolni képes húsos, fényes levelei sűrűn állnak a vaskos száron. A levelek színe az élénktől a sötétzöldig terjed, gyakran vöröses szegély díszíti. Felszínükön apró lyukacskák, különleges pórusok találhatók, melyek segítségével a növény az anyagcserét végzi. Ezeken keresztül képes a vizet felvenni, és leadni is.

Szobanövényként tartva elérheti a 1,5 méter magasságot is. Ha ideális körülményeket biztosítunk az idősebb növények számára, azok a téli, tavaszi időszakban apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak.

Angol népi nevei, a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) arra utalnak, hogy pénzteremtő képességet tulajdonítanak neki. A Feng-shui hívei vallják, hogy a lakás megfelelő helyén nevelve, hozzásegít minket a pénz gyarapításához és a pénzzel kapcsolatos jó döntések meghozatalához.

A pozsgafa gondozásának és szaporításának alapvető tudnivalóit már előzőleg leírtam, most az olvas tapasztalatait osztom meg.

Micsey Andrea: „Az én pozsgafáim télen a lépcsőházban vannak tavasztól a kertbe teszem ki. Én egy ismerőstől kaptam már akkor is vastag törzse volt, nem lehetett fiatal, nálam már legalább 10 éve van. Három ilyen nagy van és mindig gyökereztetek ujjakat!”

Kardkovács Árpád: „A pozsgafádat csak túllocsolással teheted tönkre, víz nélkül hetekig is kibírja, legfeljebb ráncos lesz a levele.”

Pintér Márta: „Ha kaspó helyett alátéten tartod, akkor nem lehet baj a túlöntözéssel. Csak 2-3 hetente adj neki vizet. Majd tavasszal kaphat többet.”

Turánné Szolnoki Valéria: „Az én nagy példányaim a pincében telelnek, néha picit meglocsolom, tavasszal fokozatosan szoktatom a szabad levegőhöz, tudjátok mint a kisgyereket, és minden évben gyönyörűen zöldellnek az udvaron.”

Gerzsei Andrea: „Minden évben virágzik. A virágzás titka, hogy egész nyáron kint van a napon, egészen a fagyokig, aztán fűtetlen helyiségben van.”

Pap Sándorné: „Nekem is az egyik kedvencem, tavasszal én is fokozatosan szoktatom a szabad levegőhöz, utána cserepestől lesüllyesztem a kertbe, nem árnyékba. Télen egy üvegezett verandán telel, sajnos 18-20 fokon, nem tudok neki jobb teleltetőt biztosítani, de idén az enyém is virágzott mikor behoztam. Nagyon könnyen szaporítható, egy kis ágacskát levágok, hagyom beszáradni a végét, utána földbe teszem és árnyékos helyen tartom addig míg nem látom rajta az élet jeleit (új levél). „

Exit mobile version