A német hólabda fánk, aminek a receptjét ma mutatom, nagyon finom, ropogós és nagyon mutatós is. Egyetlen egy baj van vele, speciális sütőre van szükség, ahhoz, hogy szép, egyedi formát megkapjuk.
Német hólabda fánk
Valamikor régen, gyerekkoromban egy vendégségben kóstoltam én is ezt a hólabda fánkot. Az érdekes formáján túl a jó ropanóssága is megmaradt bennem. Ez már a sokadik fánk recept, de szerintem ezt is érdemes kipróbálni.
Most a receptet Farkas Ancsától kaptuk:
„Speciális sütője van, amit pár éve Vácon vettem egy kirakodó vásáron. Egyenként sül olajban. Sváb sütemény, én derelyevágóval vágom a tésztát, nagyon mutatós lesz és tejszínnel készítem, tiszta hólyagos, ahogy beleharapunk, „ezerfelé” törik.
Hozzávalók
- 4 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 1/2 evőkanál porcukor,
- 2 deci 30%-os tejszín,
- 1 evőkanál rum,
- 38 deka liszt,
- csipet só,
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna,
- étolaj a sütéshez.
Elkészítése
- a tejszín jó keményre felverjük,
- a hozzávalókat összegyúrjuk,
- vékonyra nyújtjuk, és kb. 18×18 centis kockákra vágjuk.
- kb. másfél centinként becsíkozzuk pizzavágóval vagy derelyevágóval, de ne vágjuk át teljesen,
- minden második csíkot megemelünk, így egy gubancot kapunk, amit beledobunk a speciális formába,
- összecsukjuk a formát és magas, de kicsi fazékba forró olajban kb 2 perc alatt megsütjük, akkora edénybe kell sütni, hogy a formát teljesen ellepje az olaj, de ne sokkal legyen nagyobb,
- még forrón porcukorba forgatjuk.
Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!