Kakaós piskóta, baracklekvár, tojáshab, csokimáz és mennyei íz: ez a hagyományos néger kocka vagy ha úgy jobban tetszik, néger szelet. Pont ilyen egyszerű a receptje is, mint a sütemény leírása volt. Már mutatom is!
Néger kocka, néger szelet receptje
Hozzávalók – 28 x 40 cm-es tepsihez
Tésztához:
- 4 tojás sárgája,
- 25 dkg cukor,
- 10 dkg margarin,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 csomag vaníliáscukor,
- csipet só,
- 2 dkg kakaó,
- 2 dl tej,
- 25 dkg liszt
Tetejére:
- 4 tojás fehérje,
- 25 dkg cukor,
- kevés citromlé,
- 2-3 evőkanál savanykás lekvár.
Mázhoz:
- 2 evőkanál cukor,
- 2 dkg kakaó,
- 2 dkg vaj,
- pici víz.
Elkészítése
- A tojássárgáját a cukrokkal habosra keverjük majd hozzáadjuk a vajat és a tejet.
- A sütőport, a sót elkeverjük a liszttel a kakaóval és belekeverjük a tojásos masszába.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tepsit kiolajozzuk, lisztezzük beleöntjük a masszát és tűpróbáig sütjük.
- Közben a tojásfehérjét a cukorral és citromlével gőz felett kemény habbá verjük.
- Az elkészült sütemény tetejét megkenjük a lekvárral.
- A lekvár tetején elsimítjuk a tojásfehérjét és visszatesszük kb. 5 percre a sütőbe száradni. Én ilyenkor elzárom a sütőt.
- A cukrot és a kakaót elkeverem egy pici vízzel és sűrűre főzöm, majd leveszem a tűzről és hozzákeverem a vajat. Az elkészült csokoládémázat a tojáshab tetejére csurgatom. Az elkészült süteményt melegvízbe mártott késsel szeletelem
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!