Site icon Balkonada

Mocsári kockásliliom, kotuliliom (Fritillaria meleagris) ismertetőjegyei és gondozása

A mocsári kockásliliom, kotuliliom Magyarország mocsaras, lápos vidékein is magtalálható, védett tavaszi hagymás növény. Bókoló, kockás mintázatú virágfejei miatt igen kedvelt dísznövény a kiskertekben is. Gondozása egyszerű, napos, félárnyékos helyen, vízmegtartó, de jó vízáteresztő képességű talajban szépen fejlődik és minden tavasszal megmutatja csodálatos virágfejeit.

Mocsári kockásliliom, kotuliliom (Fritillaria meleagris) származása, jellemzése

Kockásliliom élőhelye

A mocsári kockásliliom vagy egyszerűen csak kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának liliomvirágúak (Liliales) rendjébe, ezen belül a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó faj.

Európában, főleg Közép- és Délkelet-Európában mocsárréteken, ligeterdőkben és síklápok találkozhatunk vele. Maximum 800 méter tengerszint feletti magasságig nő, legfeljebb évi 1-2 kaszálást visel el. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen, így Magyarországon is a kihalás fenyegeti, ezért védett növény. A Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicben, Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő jelentősebb menniségben.

Kotuliliom ismeretetőjegyei

Márciusban, ápriliban nyíló, harangalakú, kockás mintázatú virágai összetévesztethetelenek más növényekkel. A virágok többnyire egyesével, néha párosával nőnek a 10–25 cm magasra megnövő évelő növényen. Tőlevelei hosszúak, keskenyek. Sötétzöld vagy barnás szárán 3-5 szálas-lándzsás, húsos levél található, melyek mérete a száron fölfelé haladva csökken.

Bókoló virágai bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér színűek, 3–5 cm-es magasak. A 6 egyforma lepellevél szabadon áll, alapszínüket sakktáblaszerűen barnásvörös foltok tarkítják. A harang belsejében nektármirigy található, amit hártyásszárnyúak poroznak be. 3 rekeszű toktermése sok apró magot rejt.

2016-ban Magyarországon az Év vadvirágának választották.

Mogyoró nagyságú hagymája mérgező, nem fogyasztható.

Egyesek úgy tartják, hogy a mocsári kockásliliomról mintázták Horvátország kockás címerét és zászlaját.

Kockásliliom igényei, gondozása

A kockásliliom a kiskertben is könnyen nevelhető. Napos, félárnyékos helyet válasszunk számára. Talaja legyen vízmegtartó, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű. A humuszban gazdag, nyáron is hűvös, kissé nyirkos talajokat kedveli.

Apró, törékeny hagymáit a többi tavaszi hagymás növényhez hasonlóan szeptembertől a fagyok elmúltáig ültethetjük. Elvirágzás után hagyjuk, hogy a levelei maguktól leszáradjanak, mert így tudnak a tápanyagok visszahúzódni a hagymába.

A hagymákat nem kell évente felszedni. 2-3 évente azonban ajánlott a levelek teljes elszáradása után, általában júniusban. Ilyenkor érdemes leszedni a fiókhagymákat. Újraültetésig száraz, hűvös helyen tároljuk a hagymákat. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a hagymákat ültetőkosárral ültetjük el.

Különösen jól illik természethű, erdős, ligetes kertrészekbe és sziklakertekbe.

Kockásliliom szaporítása

A kockásliliom magról és sarjhagymákkal egyaránt szaporítható. A magjait elszórva magától is gyarapszik az állomány. A magokat ősszel vethetjük el, a tavaszi csírázáshoz fagyra van szükségük. A kisméretű, törékeny hagymákat kb. 10 cm mélyre ültessük.

Kártevői, betegségei

Kártevői nem igazán vannak, bár a meztelencsigák időnként megtámadják. A betegségeknek is jól ellenáll.

Exit mobile version