Az olyan egyszerű édességek, mint a mézes krémes sütemény is rengeteg módon készíthető. Mi mindig a hagyományos, főzött krémmel töltött és csokimázzal fedett változatot készítjük. Farkas Ancsa egy pudingos változattal lepte meg a VII. Balkonada találkozó részt vevőit. Természetes, hogy a nagysikerű sütemény receptje sem maradhat ki a blogból.
Mézes krémes sütemény Ancsa módra
„Először is elkészítjük a tölteléket hozzá.
8 dl tejet 2 csomag főzős vanília pudinggal jól elkeverünk, és megfőzzük. Gyakran kevergetve, hogy ne legyen bőrös csomós. Én mikróban szoktam, 3 percenként átkeverem. Kihűtjük.
Ha kihűlt 20 dkg. vajat, 15 dkg porcukorral, 1 mokkáskanál vanília szenciával vagy friss vaníliával habosra keverünk. Hozzáadjuk a pudingot, és könnyű krémet keverünk belőle.
A tésztához 60 dkg finom lisztet, 15 porcukrot, 1 teáskanál szódabikarbónát összekeverünk, és 3 enyhén púpos evőkanál zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 db egész tojást, 4 evőkanál felolvasztott, de nem forró mézet, 6 evőkanál tejet (+1 ha kell), és puha tésztát gyúrunk belőle.
4 részre osztjuk, nagy zománcos tepsi méretűre kinyújtjuk. és egyenként megsütjük őket 170 fokon légkeveréssel kb. 7 perc alatt.
Az elsőnek 1-2 perccel több idő kell, mert még hideg a tepsi. Halvány zsemleszínű legyen, és tűvel megszúrva nem ragad, de még nem kemény.
Lecsúsztatjuk a tepsiről, gyorsan, mert rögtön törik. Megkenjük az első lapot a krémmel, rá a következőt, majd újra krém, újra tészta. A tetejére is tehetünk egy vékony réteg krémet, de olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. De úgy is jó, ha csak porcukorral meghintjük.
Nagyon fontos, hogy legalább egy napot állnia kell, hogy megpuhuljon, de inkább kettőt.
Jó étvággyal elfogyasztjuk.”
Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!