A mennyei almás-pudingos piskóta nemcsak a nevében mennyei. Az alma képviseli benne az ősz gyümölcsös ízét, a puding a krémességet biztosítja, míg a tetejére kerülő kakaó az igazi kényeztetésre teszi fel a koronát.
Mennyei almás-pudingos piskóta receptje
Szeles Olgától kaptuk a kitűnő receptet: „Családom nagy kedvence ez a sütemény. Könnyű, krémes, habos …”
Hozzávalók
Piskótához
- 7 db közepes méretű tojás,
- 7 evőkanál búzaliszt,
- 7 evőkanál kristálycukor,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 1 csipet só.
Krémhez
- 120 g vaníliás pudingpor,
- 200 g margarin,
- 700 ml 2,8%-os tej,
- 150 g kristálycukor,
- 1 db vaníliarúd belseje.
Rétegezéshez
- 2 kg alma,
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj.
Tepsi kikenéséhez
- étolaj.
Tetejére
- holland kakaópor.
Mennyei almás-pudingos piskóta elkészítése
- az almát megpucoljuk,
- 0,5 cm-es szeletekre vágjuk,
- a tepsit alufóliával kibéleljük,
- pici étolajjal megkenjük,
- erre szépen sorban felhelyezzük az almaszeleteket,
- fahéjjal meghintjük,
- 100 C fokos sütőben dinszteljük 10 percet az almaszeleteket.
- a piskótához a tojásokat szétválasztjuk,
- fehérjét habbá verjük,
- a sót és egy kanál cukrot beletesszük,
- sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük gépi mixerrel,
- lisztet a sütőporral elkeverjük,
- majd a tojásos keverékhez adagoljuk,
- végül a tojásfehérjét óvatosan belekeverjük,
- az előkészített almára öntjük egyenletesen a piskótatésztát,
- 180 C fokos sütőben tűpróbáig aranybarnára sütjük (kb. 20 perc),
- míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet,
- a pudingból és a tejből sűrű krémet főzünk,
- ha kihűlt, a vajjal elkevert cukrot hozzáadjuk,
- gépi mixerrel habosra keverjük, fontos, hogy kihűljön, mert különben híg massza lesz belőle,
- ha elkészült a piskóta, kivesszük a tepsiből, átfordítjuk egy peremes tálcára,
- fölül kell lenni az almának,
- ha kihűlt a krém és a piskóta is, az almás piskótára felkenjük a vaníliás krémet,
- végül megszitáljuk a cukrozatlan kakaóporral,
- egy órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
„Nálunk ez az utolsó folyamat nem jön be…rögtön szeletelni kell. Szilvával is finom.”
Nagyon köszönöm a receptet Szeles Olgának!