Site icon Balkonada

Lestyán gondozása és felhasználása

A lestyán (Levisticum officinale), más néven gyömbérgyökér, egy népszerű fűszernövény, melynek íze csípős, citrusos és enyhén édes. Ázsiában évszázadok óta használják kulináris és gyógyászati célokra, de mostanában a nyugati világban. Nálunk is egyre népszerűbb, szinte már őshonos növénynek gondoljuk. Sokszor nevezik „ételízesítő”, vagy „maggi” növénynek. Ez a blogbejegyzés bemutatja a lestyán gondozását, vitaminjait és felhasználási módjait.

Lestyán származása, jellemzése

A lestyán (Levisticum officinale) Ázsiából származik, onnan hódította meg a világot. Felfelé törekvő, terebélyes, közel két méter kifejlett magasságot is elérő évelő gyógy- és fűszernövény. Levelei összetettek, középzöldek, aromás illatúak. Gyöktrözse elágazó, sárgásbarna színű, szivacsos.

A leveleinek aromás illata miatt sokszor nevezik „ételízesítő, vagy maggi növénynek”.

Lestyán igényei és gondozása

Gondozása viszonylag egyszerű, és kertben vagy akár cserépben is nevelhető. Íme néhány tipp a sikeres termesztéshez:

Vitamin- és tápanyagtartalma

A lestyán nemcsak ízletes, hanem tápanyagokban és vitaminban is gazdag.

Lestyán felhasználása

A lestyán leveleit a kihajtástól folyamatosan szedhetjük és a zellerhez, petrezselyemhez hasonlóan zöldfűszerként használhatjuk fel.

A lestyánt frissen vagy szárítva is lehet használni.

Konyhai felhasználás

Gyógyászati felhasználás

Tippek a lestyán felhasználásához

A házi vegeta vagy delikát nagyon jó alternatíva a boltban vásárolható vegyes ételízesítő helyett. A nagyüzemben előállított készítmények tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal. Miért is választanánk azt, amikor a házi vegeta vagy delikát tartósítószer nélkül otthon is egyszerűen elkészíthető. Már mutatom is a szuper receptet, amivel elkészíthető a finom és vegyszermentes ételízesítő keverék. 

    Exit mobile version