A lélekmelengető forró puncs lehet a hideg téli esték megkoronázója a forrócsoki mellett. Az alkohollal és anélkül is készíthető ital könnyen összeállítható. Rengeteg változata létezik, a narancsos, az almás és a málnás változata a legkedveltebb, de a recept nincs kőbe vésve, bátran kísérletezhetünk vele.
Lélekmelengető forró puncs a hideg téli estékre
A punch (Panc) gyarmatosítások során az angol matrózok kedvenc itala volt. Neve szanszkritül ötöt jelent, amely arra utal, hogy hagyományosan 5 alkotóelemből áll: alkohol, víz, cukor, citrusfélék és fűszerek.
Az eredeti puncs alapját a rum képezte, de más alkoholt is használhatunk hozzá. Készülhet gin, aperol, tequila, whiskey, különféle likőr vagy épp vodka alapokon is.
Víz helyett készülhet pezsgővel, de adhatunk hozzá almabort, vörösbort, fehérbort, gyömbérsört is.
Az alkoholmentes változatok alapja leggyakrabban a tea, a tej, a különféle szűrt vagy szűretlen gyümölcslevek.
A puncshoz a klasszikus édességekhez használt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs) mellett szerecsendió, szegfűbors, kardamom, chili, cayenne bors, gyömbér, koriandermag a legjobb választás. 3-4 fűszernél többet azonban ne használjunk egyszerre.
A citrusosságot citrom és narancshéjjal, narancs-, lime- vagy citromlével biztosíthatjuk, de adhatunk hozzá mentát, illetve a citromfüvet is.
Édesítésre a cukor mellett adhatunk hozzá mézet vagy bármilyen más természetes édesítőszert. Ne felejtsük, hogy a hozzáadott gyümölcsleveknek és gyümölcsöknek, aszalványoknak is van cukortartalma. A gyümölcsök közül kedvelt az alma, a banán, az ananász, a narancs, az érett körte, szilva vagy a bogyós gyümölcsök.
Málnás puncs – nagy mennyiség vendégváráshoz
A 2 liter vizet, 2 citrom levét, 100 g cukrot, 0,7 liter rumot és a 0,3 liter málnaszörpöt felforralunk.
Beletesszük 2 db málnás teafüvet és 10 percen át benne hagyjuk. Kivesszük a teafüvet és 1 kg fagyasztott málnát teszünk bele. Ezzel már nem főzzük, csak melegen tartjuk.
Narancsos puncs – két személyre
Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 3 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 1 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1/2 dl rumot és 1 dl fehérbort, összeforrósítjuk.
Almapuncs – két személyre
Felforralunk 5 dl almalevet 1 rúd fahéjjal és 1 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 2 evőkanál pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.