Site icon Balkonada

Krizantém, mint gyógynövény – több mint csak szép virág

A sokszínű krizantém a tél beköszönte előtt igazi mesevilágot varázsol a kertekbe. Bár a leginkább a temetőkbe szánt virágként ismert, valóban értékes gyógynövény is, ezért szokták aranyvirágnak is hívni. Különösen az ázsiai kultúrákban, Kínában és Japánban kínál alternatívát különféle egészségügyi problémák kezelésére. A virágszirmokból készített tea különösen népszerű.

A krizantém története a gyógyászatban

A krizantém (Chrysanthemum morifolium) a legrégebbi kínai gyógynövényes könyvben, a Mennyei Gazda Füveskönyvében (Shennong bencao jing) is megtalálható. Az ókori mű elsősorban fejfájásra, szédülésre valamint a szem fájdalmára és váladékozására ajánlja. A kínai orvoslás az évszázadok során számos más felhasználási módot is felfedezett ennek a sokoldalú növénynek.

A legenda szerint a krizaném megmentette valakinek az életét, aki elesett a Parthenonban, az ókori görögök híres templomában. Azóta a herbalisták a legkülönbözőbb bajok ellen használják.

Dioszkoridesz, a görögök egyik neves orvosa, valószínűleg ízületi gyulladást kezelt az aranyvirág főzetével. 1649-ben Culpeper a nőknek javasolta “méhük általános erősítésére” és azt is feljegyezte, hogy “nagyon hatásos mindenféle fejfájás ellen”.

1772-ben egy másik híres angol herbalista, John Hiu írta, hogy “a nagyon erős fejfájás esetén ez a gyógynövény minden más ismert szer hatását felülmúlja”.

Krizantém gyógyhatásai

Problémák, amelyek orvosolhatók krizantémmal

Hogyan fogyasszuk a krizantémot?

A leggyakoribb módja a krizantém fogyasztásának a tea. A szárított krizantémvirágokat forró vízzel leforrázva készíthetünk belőle egy finom, enyhén kesernyés ízű teát. A krizantémot más gyógynövényekkel kombinálva is fogyaszthatjuk, például a liciummal, amely szintén jótékony hatással van a szem egészségére.

Fontos megjegyezni: Bár a krizantém általában biztonságos, egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki. Terhesség és szoptatás alatt, valamint bizonyos betegségek esetén konzultáljon orvosával a fogyasztása előtt.

A krizantém a modern világban

A krizantém nemcsak a hagyományos kínai orvoslásban, hanem a modern kozmetikában is egyre népszerűbb. A kivonatát tartalmazó krémek, tonikok és szérumok segítenek megőrizni a bőr fiatalságát és ragyogását.

A kínai ehető krizantémnak nemcsak virága, de levele is ehető. Zsengén kissé kesernyés, csípős, gyöngén mustárízű leveléből, virágából vitaminos salátát, köretet készítenek, és húsokat is fűszereznek vele.

A krizantém tehát nemcsak egy gyönyörű dísznövény, hanem egy értékes gyógynövény is, amely számos egészségügyi problémára nyújthat megoldást.

Figyelmeztetés: Ez a bejegyzés általános tájékoztatást nyújt, és nem helyettesíti az orvosi tanácsadást.

Exit mobile version