A krémes tejbegríz szelet egy újabb bizonyíték arra, mennyire finom sütemények készülhetnek búzadarából, azaz grízből. Azt hiszem ez is joggal bekerülhetne a legjobb grízes édesség receptek listájába.
Krémes tejbegríz szelet
Hozzávalók – 28 x 40 cm-es tepsihez
A krémhez:
- 7 dl tej,
- 7 evőkanál búzadara (gríz)
- 20 dkg vaj,
- 20 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- pici olaj a tepsi kikenéséhez
A tésztához:
- 5 db tojás,
- 20 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 0,8 dl tej,
- 0,8 dl olaj,
- 20 dkg liszt (+ egy kicsi a tepsihez),
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 1 dkg sütőpor
A tetejére:
- kakaópor
Elkészítés
- A krémhez a tejben sűrűre főzzük a búzadarát, és néha-néha megkevergetve teljesen kihűtjük. Én letakarom így nem kell keverni és nem „bőrösödik” meg a teteje.
- A puha vajat a cukrokkal és a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt, és robotgéppel jól összekeverjük.
- A tésztához a tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd az olajat, mellyel szintén jól elkeverjük.
- A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd hozzákeverjük a tojásos masszához.
- Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások keményre felvert habját. Én ezt egy lyukas közepű kanállal végzem el így nem törik össze a tojásfehérjehab.
- Olajjal kikent, kilisztezett 28×40-es tepsibe egyengetjük a masszát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő, ezért végezzünk tűpróbát.
- A kihűlt tésztát kettévágjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel a tetejére is hagyunk krémet.
- Ha nagyon lágy a krém, 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen lehessen szeletelni, majd kakaóporral meghintjük a tetejét, és felszeletelve tálaljuk.Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!