Az olvasónk által megosztott képviselőfánk tepsiben sütve sütemény elnevezését olvasva felkaptam a fejem. A hagyományos képviselőfánkot is tepsiben kell sütni. Így ebben a receptben nem az a különleges, hogy tepsiben sült, sokkal inkább az, hogy egyben, aprósüteménnyé szeletelhető formában készül.
Ujvári-Kordics Veronika: „Soha nem szerettem képviselőfánkot sütni, mert mindig elvette a kedvemet, ha nem sikerült. A napokban rátaláltam erre a receptre, ezek után már bármikor hozzáfogok képviselőfánkot sütni.”
Képviselőfánk tepsiben sütve hozzávalói – 28*40 cm-es tepsihez
Tésztához:
- 125 ml víz,
- 125 ml tej,
- 1/4 kiskanál só,
- 1 kanál cukor,
- 115 g vaj,
- 140 g liszt,
- 4 db egész tojás.
Krémhez:
- 450 ml tej,
- 50 ml tej,
- 120 g porcukor,
- 20 g porcukor.
- 2 db egész tojás,
- 1 kávéskanál vaníliás cukor,
- 50 g liszt,
- 50 g vaj,
- 200 ml tejszín.
Tetejére:
- 40 g csoki,
- 10 g vaj.
Képviselőfánk tepsiben sütve elkészítése
- a sütőt előmelegítem 200 fokra,
- közben elkészítem a tésztát,
- egy lábasban a vizet, a vajat a sót a cukrot elolvasztom lassú tűzön,
- hozzáadom a lisztet,
- kevergetem, akkor jó, ha a tészta az edény falától elválik,
- leveszem a tűzről és egyenként hozzáadom a tojásokat,
- alaposan összekeverem,
- a tepsit kiolajozom és belesimítom a tésztát, úgy hogy körbe legyen pereme a tésztának,
- a 200 fokos ütőben 15 percig sütöm,
- majd újabb 15 perc következik a 180 fokra állított sütőben,
- amíg a tészta sül elkészítem a krémet,
- a 450 ml tejet a tűzre teszem kis lángra,
- közben a tojásokat elkeverem a cukrokkal,
- hozzáadom a lisztet és az 50 ml tejet,
- ezt hozzáadom a 450 ml tejhez és sűrűre főzöm,
- ha kész leveszem a tűzről és hozzákeverem a vajat, majd a hűtőbe teszem,
- a tejszínt felverem és apránként belekeverem a porcukrot,
- ha kihűlt a krém, kanalanként adagolom a tejszínt a krémhez és óvatos mozdulatokkal elkeverem, én erre lyukas közepű fakanalat használok,
- ha elkészült a tészta kiveszem a sütőből, kihűtöm és a tetejére simítom a krémet,
- a csokit felolvasztom és a sütemény tetejére húzogatom.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!