Kelkáposzta főzelék egy hagyományos magyar étel, ami könnyen elkészíthető. Nagyon sokoldalú étel, kiválóan passzol különböző húsételekhez, de vegán feltétet is adhatunk hozzá. Mutatom is az egyszerű receptet.
Kelkáposzta főzelék receptje
Hozzávalók
- 1 közepes méretű kelkáposzta,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
- só és bors ízlés szerint,
- 2 dl tej,
- 2 dl víz,
- 1 kis burgonya (opcionális, sűrítéshez)
- 2 evőkanál tejföl (opcionális)
Kelkáposzta főzelék elkészítése
- Először is, mosd meg a kelkáposztát, és vágd vékony csíkokra.
- A hagymát is aprítsd fel.
- Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat közepes hőfokon, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd meg, amíg üveges nem lesz.
- Szórj rá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverd össze, és pirítsd még egy-két percig. Vigyázz, hogy a liszt ne égjen meg.
- Add hozzá a kelkáposztát, és keverd össze a fűszerezett hagymával. Párold néhány percig, amíg a kelkáposzta kissé összeesik.
- Öntsd hozzá a vizet és a tejet, majd adj hozzá sót és borsot ízlés szerint.
- Ha szeretnéd, egy kis burgonyát is hozzáadhatsz, amit előzetesen kis kockákra vágtál.
- Fedd le a serpenyőt, majd főzd a kelkáposztát közepes hőfokon kb. 15-20 percig, vagy amíg a kelkáposzta megpuhul.
- Ha a főzelék kész, ellenőrizd az ízét, és ha szükséges, még ízesítsd utána. Ha szeretnéd, tehetsz hozzá egy kis tejfölt is a tetejére tálaláskor.
Ez a recept egy alapverziója a kelkáposzta főzeléknek. A főzelék kiválóan variálható, így hozzáadhatsz más zöldségeket vagy fűszereket is az ízlésed szerint.
Jó étvágyat!