A kávébomba igazi villantós sütemény a javából. A Lajos Mari receptje alapján készült sütemény nemcsak a fanatikus kávéimádók kedvence, bárkit levehetünk vele a lábáról. Már mutatom is a kicsit macerás, de nagyszerű receptet.
Kávébomba receptje- Lajos Mari receptje alapján
Ünnepi sütemény ajánló…
Az alkalom előtt legalább 1-2 nappal érdemes elkészíteni és az 1 éjszakán át történő hűtés szükséges, így lesz tökéletes.
Hosszú a leírás…nem tagadom, hogy időigényes az elkészítése, de mégis érdemes energiát, időt áldozni rá. „Villantós” sütemény a javából! – írta Illésné Nagy Mária a recept elé.
Hozzávalók: – 16 szelethez
a csokoládés piskótához:
- 8 dkg liszt,
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 10 dkg étcsokoládé,
- 4 tojásfehérje,
- 1 csipet só,
- 5 + 5 dkg kristálycukor,
- 8 tojássárgája,
- 2 evőkanál porcukor,
- 2 evőkanál sűrű lekvár meggy/málna/ribizli.
A vaníliakrémhez:
- 2 + 0,5 dl tej,
- 5 + 5 dkg cukor,
- 1 vaníliarúd,
- 2 tojássárgája,
- 2 dkg vaníliás puding,
- 15 dkg lágy vaj/margarin
Kávékrémhez:
- 9 lap zselatin/15 gr por,
- 2,5 + 2,5 dl tej,
- 6 +6 dkg cukor,
- 2 púpozott evőkanál instant kávé,
- 4 tojássárgája,
- 1 tasak vaníliás pudingpor,
- 0,5 dl rum/kávélikőr,
- 10 dkg csokoládé,
- 5 dkg ropogós keksz,
- 5 dl tejszín.
Díszítéshez:
- 1,5 dl tejszín,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- 1 tasak habfixáló.
Kávébomba elkészítése
- Egy 30×40 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A piskótához a lisztet és a keményítőt összekeverjük.
- A csokoládét víz fürdőben felolvasztjuk, félretesszük.
- A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkeményre verjük, hozzáadjuk az 5 dkg cukrot és keményre verjük.
- A tojássárgákat az 5 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a felvert habot és a lisztet felváltva belekeverjük.
- A tepsibe simítjuk, középső részen 10-12 perc alatt megsütjük.
- Porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy nedves konyharuhával letakarjuk, teljesen kihűtjük.
- A vaníliakrémhez 2 dl tejet felforralunk 5 dkg cukorral, hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat, 10 percig lefedve pihentetjük.
- A hideg tejben a tojássárgákat elkeverjük az 5 dkg cukorral, pudingporral, hozzászűrjük a vaníliás tejet.
- Gőz fölött állandó keverés mellett besűrítjük.
- Kihűtjük, összekeverjük a vajjal, félretesszük.
- A piskótalapot megkenjük lekvárral, rákenjük a krémet, elsimítjuk, a hosszanti oldalán kezdve szorosan feltekerjük mint a bejglit.
- Folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, legalább 4 órán át hűtjük.
- A kávékrémhez a zselatint hideg vízbe beáztatjuk.
- 2,5 dl tejet felforralunk 6 dkg cukorral és a kávéporral.
- A tojássárgákat, 6 dkg cukrot, a pudingport, elkeverjük a hideg tejjel, hozzáadjuk a kávéporos tejet, gőz fölött kevergetve besűrítjük.
- Belekeverjük a rumot/kávélikőrt és a megpuhult zselatinlapokat, kihűtjük.
Folpackkal kibélelünk egy habüstöt. - A krémes piskótaroládot kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk (kb. 20-24 szelet).
- A fele adagot a habüstbe rakosgatjuk szorosan egymás mellé – kibéleljük az üstöt.
- A csokoládét és a kekszet feldaraboljuk, gorombára vágjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben a kávés krémbe keverjük.
- Felét a habüstben várakozó tekercsekre simítjuk, rászórjuk a felaprított csokis keksz darabokat.
- Rákenjük a maradék krémet, elsimítjuk a tetejét.
- A megmaradt piskótaszeleteket a krém tetejére rakosgatjuk (ez lesz az alja a bombának).
- Folpackkal betakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára (legalább 10 órára van szükség, hogy tökéletesen megszilárduljon a zselatin).
- Másnap egy tálalóra borítjuk a tetején a folpacktól megszabadított bombát, az üstöt leemeljük, folpackot lebontjuk róla.
- A tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük és körben feldíszítjük a bomba alját.
- Tetejére 1 rózsát nyomunk, kávészemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Jó munkát, jó étvágyat kívánok! 🙂
Forrás: Lajos Mari: 66 Torta /Kávébomba c. receptje
Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának a kitűnő receptet!