Katalin szelet nevű süteményről még sosem hallottam. Olvasónknál ez családi recept, valahogy a mi családunkba, rokonságunkba nem jutott el.
Katalin szelet receptje – közepes méretű tepsihez
Egy igazi húsvéti, nagyon finom süteményt hoztam.
Családi recept alapján készítem…sokak kedvence 😋” – ajánlotta Illésné Nagy Mária
Hozzávalók
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 15 dkg zsír,
- 15 dkg porcukor,
- 4 tojás sárgája,
- 1 csomag sütőpor,
- annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta.
Krémhez
- 2 dl tej,
- 10 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 2 evőkanál barack lekvár,
- 2 evőkanál natúr kakaópor,
- rum vagy rumaroma ízlés szerint, el is maradhat.
Tetejére
- 4 tojás fehérje,
- 20 dkg kristálycukor,
- 1 teáskanál citromlé,
- kb. 5 dkg étcsokoládé
Katalin szelet elkészítése
- összeállítjuk a tésztát gyors mozdulatokkal, (mert olvad a zsír),
- majd 3 részre osztjuk,
- egyesével kinyújtjuk és a zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán megsütjük,
- ezt még kétszer megismételjük,
- hűlni hagyjuk a lapokat.
- a töltelékhez az egyik kihűlt lapot gyúródeszkára tesszük és sodrófával többször átgurítva rajta, összetörjük morzsás állagúra,
- beleseperjük egy tálba és meglocsoljuk 2 dl tejjel.
- amíg ázik, 10 dkg vajat, 15 dkg porcukorral habosra keverünk,
- majd hozzákeverjük a megázott tésztát, 2 evőkanál barack lekvárt, 2 evőkanál natúr kakaóport,
- jól összeforgatjuk,
- adhatunk hozzá rumot vagy rumaromát, ízlés szerint,
- az egyik lapot egy tálcára fektetjük (én még meglocsoltam kevés rummal), ráhalmozzuk a tölteléket,
- elsimítjuk rajta, ráfektetjük a másik lapot,
- a tetejéhez forró gőz fölött felverjük a 4 tojás fehérjét 20 dkg kristálycukorral, 1 teáskanál citromlével jó keményre, fényesre,
- ezután rákenjük a sütemény tetejére,
- kb. 5 dkg étcsokoládét reszelünk a tetejére.
Addig kell(!) türelmesnek lenni, amíg megkeményedik, megszárad a tojáshab a tetején, ez idő alatt megpuhulnak a lapok is. Ha már ropogósra szárad a hab, szeletelhető.
Jó sütögetést kívánok!
Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!