A karamell álom süti nem csak látványra és ízre verhetetlen, hanem elkészítése is gyerekjáték. Az este összedobós – másnap fogyasztós sütemény bármely ünnepen megállja a helyét.
Karamell álom – sütés nélküli torta receptje
Kicsi fiam sütötte, fiú-buliba vitte. Ez olyan „este összedobós-másnap elfogyasztós” süti. – szólt Sinka Erika ajánnlója.
Hozzávalók – 18cm-es kapcsos formához
Keksz alaphoz:
- 200 g zabkeksz,
- 50 g mogyoró,
- 1 ek kakaó,
- 80 g vaj.
Krémhez:
- 500 g krémsajt,
- 80 g tejföl,
- 2 tojás,
- 80 g cukor,
- 70 g mogyoróvaj,
- 10 g keményítő,
- 1 tk vanília.
Csokis réteghez:
- 50 g étcsoki,
- 40 g habtejszín.
Karamellhez:
- 150 g cukor,
- 130 g habtejszín,
- 40 g vaj (ha kihűlt összedaraboljuk),
- pár marék mogyoró a tetejére (sótlan!!!)
Karamell álom elkészítése
- A keksz alaphoz a száraz hozzávalókat ledaráljuk, és elkeverjük az olvasztott vajjal.
- A zsírpapírral kibélelt formába nyomkodjuk, először a peremet kialakítva.
- A krémhez mindent egyneműre keverünk, és beleöntjük a formába.
- Vízfürdőbe helyezve 180 fokon 10 perc, 150 fokon 40 percig sütjük (enyhén rezgős legyen).
- kihűtjük.
- A csokis réteghez a két hozzávalót összemelegítjük, elkeverjük, a torta tetejére öntjük, dermesztjük.
- A karamellhez a cukrot megolvasztjuk, forró tejszínnel 3 lépésben elkeverjük, végül a vajat is beletesszük.
- A kihűlt, megszáradt karamellt feldaraboljuk.
- A kihűlt csokit megszórjuk mogyoróval és karamelldarabokkal.
Tipp: A csatos formánál belül sütőpapír, kívül alufólia legyen, csak a teljesen kihűlt tortáról vedd le a karikát.
”Lusta” karamellszósz: 100 g vajkaramella 50 g habtejszínnel összemelegítve és akkor le lehet önteni, nem kell darabolni a karamellát! Igy gyorsabb, de más a kinézete a sütinek/tortának.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Sinka Erikának!