Ha egy süti hozzávalói között ott a túró és a kakaó, akkor az már rossz nem lehet. A kakaós reszelt túrós süteményre Wolf Márta hívta fel a figyelmünket.
Kakaós reszelt túrós sütemény receptje
„Finom sütit tanultam a Gizi-receptjei oldalon. Reszelt túrós a neve. Isteni finom.”
Hozzávalók
Tésztához:
- 45 dkg liszt,
 - 15 dkg kristálycukor,
 - 1 csomag vaníliás cukor,
 - 2 db tojássárgája,
 - 1 csomag sütőpor,
 - csipet só,
 - 3 dkg kakaó (cukrozatlan),
 - 25 dkg margarin,
 - 0,5 dl tej.
 
Túrós töltelékhez:
- 75 dkg túró,
 - 20 dkg porcukor,
 - 5 dkg kristálycukor,
 - 3 db nagy tojás vagy 4 kicsi,
 - 2 csomag vaníliás cukor,
 - 1 csomag vaníliás pudingpor,
 - 10 dkg mazsola,
 - 1 citrom reszelt héja,
 - csipet só.
 
Kakaós reszelt túrós sütemény elkészítése
- a lisztet egy csipet sóval, a sütőporral összekeverjük,
 - majd szitáljuk bele egy tálba,
 - hozzáadjuk a felkockázott margarint,
 - összemorzsoljuk,
 - amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot,
 - majd tegyük bele az átszitált kakaót,
 - ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet,
 - gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát,
 - osszuk el két egyenlő részre,
 - formázzuk gombóccá,
 - 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni,
 - a túrót villával nyomkodjuk össze,
 - adjuk hozzá a porcukrot,
 - a vaníliás cukrot,
 - a tojások sárgáját,
 - a mazsolát,
 - a vaníliás pudingport,
 - a reszelt citromhéjat, alaposan keverjük össze,
 - a tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
 - amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot,
 - verjük kemény habbá,
 - a keményre felvert tojáshabot két részletben dolgozzuk bele a túróba,
 - egy 33 x 22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral,
 - a fagyasztóból vegyük ki az egyik tésztagombócot,
 - egy nagy lyukú reszelőn reszeljük bele a tésztát a tepsibe (villával kicsit igazítsuk el, hogy egyenletesen elterüljön),
 - kanalazzuk rá a túrós tölteléket,
 - majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá,
 - előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt készre sütjük,
 - a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen,
 - tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.
 
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!
