Ha egy süti hozzávalói között ott a túró és a kakaó, akkor az már rossz nem lehet. A kakaós reszelt túrós süteményre Wolf Márta hívta fel a figyelmünket.
Kakaós reszelt túrós sütemény receptje
„Finom sütit tanultam a Gizi-receptjei oldalon. Reszelt túrós a neve. Isteni finom.”
Hozzávalók
Tésztához:
- 45 dkg liszt,
- 15 dkg kristálycukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 db tojássárgája,
- 1 csomag sütőpor,
- csipet só,
- 3 dkg kakaó (cukrozatlan),
- 25 dkg margarin,
- 0,5 dl tej.
Túrós töltelékhez:
- 75 dkg túró,
- 20 dkg porcukor,
- 5 dkg kristálycukor,
- 3 db nagy tojás vagy 4 kicsi,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 1 csomag vaníliás pudingpor,
- 10 dkg mazsola,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipet só.
Kakaós reszelt túrós sütemény elkészítése
- a lisztet egy csipet sóval, a sütőporral összekeverjük,
- majd szitáljuk bele egy tálba,
- hozzáadjuk a felkockázott margarint,
- összemorzsoljuk,
- amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot,
- majd tegyük bele az átszitált kakaót,
- ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet,
- gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát,
- osszuk el két egyenlő részre,
- formázzuk gombóccá,
- 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni,
- a túrót villával nyomkodjuk össze,
- adjuk hozzá a porcukrot,
- a vaníliás cukrot,
- a tojások sárgáját,
- a mazsolát,
- a vaníliás pudingport,
- a reszelt citromhéjat, alaposan keverjük össze,
- a tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
- amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot,
- verjük kemény habbá,
- a keményre felvert tojáshabot két részletben dolgozzuk bele a túróba,
- egy 33 x 22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral,
- a fagyasztóból vegyük ki az egyik tésztagombócot,
- egy nagy lyukú reszelőn reszeljük bele a tésztát a tepsibe (villával kicsit igazítsuk el, hogy egyenletesen elterüljön),
- kanalazzuk rá a túrós tölteléket,
- majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá,
- előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt készre sütjük,
- a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen,
- tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!