Site icon Balkonada

Illatozó fűszernövények ültetése és társítása

zöld fűszernövények

A fűszernövények ültetése egyszerű és hálás feladat. Egyszerű gondozásúak, mutatósak és még az ételeinket is megízesítik. Vannak köztük egynyári és évelőfajták is. Igényeik azonban eltérőek lehetnek, ezért nem minden fűszernövény illik egymás mellé. Elmondom, hogy melyik fűszernövényt melyik másikkal érdemes összeültetni, illetve mely növények társítását kell mellőzni.

Mely fűszernövények illenek össze?

A fűszerkertek kialakításánál az egynyári és évelő növények nyugodtan egymás mellé kerülhetnek, ha azonosak az idényeik. Érdemes kisebb fűszernövény csoportokat kialakítani a helyigényük, a vízszükségletük és a növekedési magasságuk figyelembevételével.

A mediterrán fűszerek, mint a levendula, kakukkfű, zsálya vagy a rozmaring mind sok napsütést és kevés vizet igényelnek, ezeket bátran ültethetjük egymás mellé.

A rozmaring segíti a bazsalikom növekedését, és megvédi a szomszédos fűszernövényeket és paradicsomokat egyes kártevőktől, mint a például a fehér légy és a lisztharmat.

Bár igényük hasonló, a majoranna és kakukkfű nem tűri meg egymást, így ezeket ne ültessük össze.

A petrezselyem nem tűri a közvetlen napfényt, ezért világos vagy félárnyékos helyre ültessük. Vízigénye nagyobb, mint a mediterrán származásúaknak, a pangó nedvességet azonban nem viseli el.

Nyáron tobzódunk a fenséges ízekben. A kert és a balkon fűszernövényei magukba szippantják az éltető napsugarakat és illatok és ízek formájában adják tovább nekünk. Fűszernövény kisokos összeállításával szeretném segíteni a saját fűszerkert kialakítását az erkélyen vagy kertben. Mindent beleraktam, amit tudni érdemes a fűszernövényekről a magvetésüktől a tartósításukon át a felhasználásukig. Azt is elmondom, hogy az ínséges téli hónapokban hogy gondoskodhatsz a fűszer-utánpótlásról.

Fűszernövények ültetése és gondozása

Fűszernövényeket magról is vethetünk, de sokfelé vásárolhatunk cserepes kis növényeket is. Mind a magról kelt, mind a boltban vásárol növényeket nagyobb cserépbe vagy közvetlenül a kertbe kell ültetni, hogy biztosítjuk a további növekedésüket.

A kisebbre növő fűszernövények, mint például a petrezselyem, kakukkfű és metélőhagyma egy körülbelül 20 cm átmérőjű cserépben is megélnek. A nagyobbra növő növényekhez, mint a rozmaring vagy a levendula legalább 30-40 cm átmérőjű edényt válasszunk.

Az ültetőedény alján legyen több kifolyó lyuk, hogy a felesleges víz szabadon távozhatsson és ne okozzon gyökérrothadást. Laza és jó vízáteresztő földet tegyünk a cserépbe.

A fűszernövények locsolását reggel érdemes végezni, amikor nem éri őket közvetlen napfény. Forró napokon a cserépben tartott fűszernövényeket naponta kétszer is öntözni kell. Az első 6-8 hétben nem szükséges trágyázni, utána pedig a tápanyag igényes növényeknek (metélőhagyma, bazsalikom, tárkony, lestyán, menta, petrezselyem) hetente, a nem túl tápanyagigényeseknek (zsázsa, majoránna, rozmaring, zsálya és kakukkfű) három hetente adjunk plusz tápoldatot. A túlzott trágyázás miatt a fűszernövények gyorsan károsodást szenvedhetnek vagy akár el is pusztulhatnak.


Az elhalt leveleket, ágakat, és a virágokat rendszeresen távolítsuk el a fűszernövényekről, hogy a növekedésüket biztosítsuk.

Az évelő fűszernövények takarással védhetjük meg a fagytól.

Exit mobile version