Házi szaloncukor készítéssel nekünk már nem kell bajlódnunk, mint nagyszüleinknek. Ettől függetlenül egyre többen térnek vissza a régi ízekhez és készítenek szaloncukrot házilag. A gyári ízek után igaz felüdülés egy ilyenbe beleharapni. Akár karácsonyi ajándék is lehet belőle. Már mutatom is az egyszerű receptet, amivel elkészíthető a diós-narancsos szaloncukor házilag.
A szaloncukor a karácsony kedvelt édessége. Nagyanyáink mindig otthon készítették a különböző módon ízesített finomságot. Igen népszerű volt a diós, hisz a dió sok háznál megtermett. Kókuszreszelék és narancshéj azonban nem igen kerülhetett a régi szaloncukrokba.
Házi szaloncukor diós-narancsos ízesítéssel receptje
Hozzávalók
- 20 dkg darált dió,
- 10 dkg kókuszreszelék,
- 50 dkg mazsola,
- 1 narancs héja reszelve,
- 1 fél narancsból nyert narancslé,
- 1 kávéskanál fahéj,
- 30 dkg étcsokoládé (min. 60%-os).
Diós-narancsos ízesítésű házi szaloncukor elkészítése
- a mazsolát megmossuk,
- 5-7 percre forró vízbe áztatjuk,
- egy nagy tálba rakjuk a kókuszreszeléket,
- hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat,
- a mazsolát leszűrjük és botmixer segítségével pépesítjük (nem baj, ha maradnak nagyobb darabok vagy egész szemek),
- a mazsolát is hozzáadjuk a keverékhez,
- alaposan összekeverjük (ha túl száraznak találjuk a masszát, egy kis narancslevet adhatunk még hozzá, hogy összeálljon,
- egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk,
- a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk,
- száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük, hogy kissé megszikkadjon,
- másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk,
- a szaloncukrokat megforgatjuk a csokimázban,
- lecsepegtetjük a felesleges csokoládét,
- visszarakjuk a sütőpapírra,
- hűvös helyre, de nem a hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen,
- becsomagoljuk.
Jó készülődést!
Nagyon köszönjük a receptet Vas Sándornénak!