Hamburger puffancs vagy ha úgy jobban tetszik hamburger buci, esetleg hamburger zsömle házilag is igen egyszerűen elkészíthető. Érdemes is elkészíteni, hisz sokkal finomabb és egészeségesebb, mint a készen vásárolható és tartósítószerekkel telenyomott hamburgerzsömle.
Hamburger puffancs készítése
A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe, hamburger puffancsba helyeznek. Többnyire úgy gondoljuk, hogy a hamburger feltalálása Amerikához köthető, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.
Hozzávalók – 8 darabhoz
- 68 dkg finom liszt,
- 6,5 dkg porcukor,
- 6,5 dkg vaj,
- 2 tojás sárgája,
- 3,3 dl tej,
- 4 dkg élesztő,
- csipet só,
- 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Közben a lisztet és a sót egy edényben összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az élesztős tejjel sima tésztává gyúrjuk.
- 20 perc kelesztés után átgyúrjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára teszem és 8 darab 15 dkg-os kerek cipó formát készítek.
- Jó távol rakom őket a tepsire (célszerű egyszerre csak 4-et sütni) és lekenem tojással 10 perc pihentetés után újból lekenem.
- Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb 15 perc alatt szép barnára sütöm.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Mészáros Annának!