A guacamole, azaz mexikói avokádókrém egyszerű és egészséges étel. A nehéz, olajban gazdag növénynek nagyon jól állnak a fűszerek. Piritóskenyérre kenve kitűnő reggeli vagy vacsora válik belőle. Íme itt a kitűnő avokádókrém receptje!
Milyen növény az avokádó?
Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, hazájában, Közép-Amerikában alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa.
Már az i. e. 5000 évvel már fogyasztották Közép-Amerika indiánjai. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. Régóta ismert afrodiziákum, amit elsősorban a sajátos külsejének köszönhet.
A terméshús nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz (zsiradéktartalma 25%), gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló élelmiszer.
A termések a leszedés után 1–2 héttel fogyaszthatók nyersen. Megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőek. A legnépszerűbb étel a guacamole, azaz avokádókrém, de citrommal ízesítve kiváló krém készíthető belőle, amit vaj helyett pikáns szendvicsekhez használhatunk.
Délkelet-Ázsiában és Hawaiion cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle.
Az avokádó szigorúan tiltott kutyák számára. Maga a gyümölcs csak nagyobb mennyiségben veszélyes, de a magot lenyelhetik, és az elakadhat a bélben.
Az érett termésekből és magból sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádófa épületfának, bútorok készítéséhez, és fafaragásokhoz is alkalmas.
Magas olajtartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését, csökkenti a koleszterinszintet.
Avokádókrém, guacamole hozzávalói
- 1 db közepes, érett avokádó,
- 2 evőkanál tejföl (vagy krémsajt),
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerin,
- 1 teáskanál citromlé,
- 3 gerezd fokhagyma.
Avokádókrém elkészítése
- az avokádót megtisztítjuk a héjától,
- a magot eltávolítjuk,
- villával szétnyomkodjuk (ezért is elengedhetetlen, hogy érett legyen, ezt a csúcsos végének a benyomásával ellenőrizhetik, ha puha, akkor jó, ha kemény, akkor nem),
- sózzuk, fűszerezzük,
- citrommal ízesítjük,
- hozzákeverjük a tejfölt vagy a sajtot,
<>beletesszük a fokhagymát.
Fokhagymás pirítós kenyérre kenjük. Nagyon finom az avokádókrémmel töltött tojás.
Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!