Erdei szeder (Rubus fruticosus) nem csupán ínycsiklandó ízével kápráztat el, de gondozása sem bonyolult, és rengeteg vitamint is tartalmaz. Ez a vadon élő növény bármelyik kert ékessége lehet, és számos módon hasznosíthatjuk: tápláléknövényként és egyben gyógynövényként is megállja a helyét.
Erdei szeder gondozása a kertben
Az erdei szeder vagy vadszeder a rózsafélék családjába tartozó tüskés félcserje. Erdőszéleken, irtásokon, mindenütt megtalálható. Az erdőirtások helyén azonnal megjelenik és egy-két év alatt kúszó, tüskés indáival átszövi a területet. Ez az életrevalósága jelképezi a szerelem erejét a Trisztán és Izolda középkori lovagi történetben is.
A vadszeder összetett levelei tojásdadok, fogazott szélűek, levélnyelűk és főerük is tüskés. Ötszirmú rózsaszínes, fehéres virágait májusban, júniusban hozza. A virágokból augusztusra húsos, lédús, éretten kékesfekete színű, zamatos termések fejlődnek.
Az erdei szeder nem válogatós növény, de hálásan meghálálja a törődést. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, és tápanyagban gazdag, humuszban bővelkedő talajt igényel.
Az ültetéshez tavasszal vagy ősszel ültessük a csemetét 1-2 méter távolságra a többi növénytől. A szeder indái gyorsan terjednek, ezért érdemes korlátozni a növekedésüket, vagy támrendszert biztosítani számukra.
Vadszeder vitamintartalma
Az erdei szeder termése vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, finom és egyben gyógyító hatású. Jelentős a víz és ásványi anyag tartalma, nátrium, kálium, kálcium is nagy mennyiségben található benne. C-vitamin tartalma kiemelkedő, de E-vitamint, K-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot és vasat is tartalmaz. A magas kálium tartalma miatt vízhajtó, és vérnyomást csökkent is egyben.
Kiemelendő a vas tartalma, ezért vérszegénységben szenvedőknek, áldott állapotban levőknek, erősen menstruáló nőknek mindenféleképpen ajánlott. Fogyasztásával jelentős béta-karotint, B és C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású.
Ahogy a többi sötét színű gyümölcs – a fekete ribizli, a fekete áfonya, a feketés színű eper, a lilás színű szőlő – a vadszeder is magas antocián tartalmú és nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodásoktól.
Erdei szeder felhasználása
Az erdei szeder leveleiből emésztést segítő teát készíthetünk, ezeket májustól szeptemberig gyűjthetjük. Leveleiből főzött teája összehúzó hatásánál fogva jó gyomor-bélhurut, enyhe hasmenés esetén. Tisztítókúraként is használhatjuk ízületi betegségekre, sőt cukorbetegségkor is hatásos. Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a magas koleszterinszintet.
Külsőleg toroköblögetésre, kisebb szájsebekre, nedvedző ekcémára, szájüregi gyulladás esetén is használható. Ha friss leveleit szétmorzsolva kisebb sebre tesszük, akkor megállítja a vérzést
Az erdei szeder termése frissen fogyasztva a legfinomabb, de számos más módon is hasznosíthatjuk. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, dzsemet, pürét, de akár süteményekbe is süthetjük.
Tippek:
- Az erdei szeder szüretelésénél óvatosan szedjük a bogyókat, hogy ne sértsük meg a növényt.
- A szeder gyorsan romlandó gyümölcs, ezért hűtőben tároljuk, és minél hamarabb fogyasszuk el.
- Az erdei szederből készült lekvárt és szörpöt hűvös, sötét helyen tároljuk.
Szederlekvár
Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.