Site icon Balkonada

Erdei szeder, a vadon élő finomság

Erdei szeder (Rubus fruticosus) nem csupán ínycsiklandó ízével kápráztat el, de gondozása sem bonyolult, és rengeteg vitamint is tartalmaz. Ez a vadon élő növény bármelyik kert ékessége lehet, és számos módon hasznosíthatjuk: tápláléknövényként és egyben gyógynövényként is megállja a helyét.

Erdei szeder gondozása a kertben

Az erdei szeder vagy vadszeder a rózsafélék családjába tartozó tüskés félcserje. Erdőszéleken, irtásokon, mindenütt megtalálható. Az erdőirtások helyén azonnal megjelenik és egy-két év alatt kúszó, tüskés indáival átszövi a területet. Ez az életrevalósága jelképezi a szerelem erejét a Trisztán és Izolda középkori lovagi történetben is.

A vadszeder összetett levelei tojásdadok, fogazott szélűek, levélnyelűk és főerük is tüskés. Ötszirmú rózsaszínes, fehéres virágait májusban, júniusban hozza. A virágokból augusztusra húsos, lédús, éretten kékesfekete színű, zamatos termések fejlődnek.

Az erdei szeder nem válogatós növény, de hálásan meghálálja a törődést. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, és tápanyagban gazdag, humuszban bővelkedő talajt igényel.

Az ültetéshez tavasszal vagy ősszel ültessük a csemetét 1-2 méter távolságra a többi növénytől. A szeder indái gyorsan terjednek, ezért érdemes korlátozni a növekedésüket, vagy támrendszert biztosítani számukra.

Vadszeder vitamintartalma

Az erdei szeder termése vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, finom és egyben gyógyító hatású. Jelentős a víz és ásványi anyag tartalma, nátrium, kálium, kálcium is nagy mennyiségben található benne. C-vitamin tartalma kiemelkedő, de E-vitamint, K-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot és vasat is tartalmaz. A magas kálium tartalma miatt vízhajtó, és vérnyomást csökkent is egyben.

Kiemelendő a vas tartalma, ezért vérszegénységben szenvedőknek, áldott állapotban levőknek, erősen menstruáló nőknek mindenféleképpen ajánlott. Fogyasztásával jelentős béta-karotint, B és C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású.

Ahogy a többi sötét színű gyümölcs – a fekete ribizli, a fekete áfonya, a feketés színű eper, a lilás színű szőlő – a vadszeder is magas antocián tartalmú és nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodásoktól.

Erdei szeder felhasználása

Az erdei szeder leveleiből emésztést segítő teát készíthetünk, ezeket májustól szeptemberig gyűjthetjük. Leveleiből főzött teája összehúzó hatásánál fogva jó gyomor-bélhurut, enyhe hasmenés esetén. Tisztítókúraként is használhatjuk ízületi betegségekre, sőt cukorbetegségkor is hatásos. Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a magas koleszterinszintet.

Külsőleg toroköblögetésre, kisebb szájsebekre, nedvedző ekcémára, szájüregi gyulladás esetén is használható. Ha friss leveleit szétmorzsolva kisebb sebre tesszük, akkor megállítja a vérzést

Az erdei szeder termése frissen fogyasztva a legfinomabb, de számos más módon is hasznosíthatjuk. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, dzsemet, pürét, de akár süteményekbe is süthetjük.

Tippek:

Szederlekvár

Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.

Exit mobile version