Site icon Balkonada

Epres-túrós bukta – gyermekkori elmékek

A házi buktát leginkább melegen szeretem. Gyerekkoromban amikor sült és megcsapott a kellemes illata, nem igen lehetett kizavarni a konyhából. Alíg bírtam kivárni, hogy megsüljön és fogyasztható hőmésékletűre hűljön. Felnőttként egyszer vásároltam, de azóta sem. A bolt bukta közelébe sem ért az anyukám által sütöttnek. A lekvárnak nevezett, zselés töltelék egy cseppet sem emlékeztetett a finom házi lekvárok ízére. Baráth Rozália kitűnő epres-túrós bukta receptje a gyermekkori emlékeket idézi.

Epres-túrós bukta hozzávalói

A tésztához:
  • kb 3,5 dl tej,
  • 5 dkg élesztő,
  • 70 dkg liszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 4 tojássárgája,
  • 7 dkg olvasztott margarin,
  • pici só,
  • 1 citrom reszelt héja.

A bukták lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás,
    1 mokkáskanál cukor.

A töltelékhez:

Házi baracklekvár, szilvalekvár, túró vagy amit szeretnénk. Jelen esetben házi eperdzsem és túró keverébe került a buktába.

A bukta locsolásához:

  • 80 ml langyos tej,
  • 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése

  • Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a lisztet átszitáljuk, majd a kovásszal, a tojás sárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal, a maradék tejjel, a sóval és citromhéjjal ízesítve a tésztát dagasztunk,
  • duplájára kelesztjük,
  • finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán,
  • kisujjnyi vastagra kinyújtjuk,
  • 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk,
  • a közepébe lekvárt teszünk, mi most lekvár és túró keverékét használtunk,
  • feltekerjük,
  • a két végét ujjunkkal benyomkodjuk,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk,
  • felvert, cukros tojással megkenjük a bukták tetejét,
  • még egyszer kelesztjük,
  • majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük,
  • a sütés vége felé meglocsoljuk vaníliás cukorral elkevert meleg tejjel,
  • porcukorral megszórva tálaljuk.

Nagyon köszönjük a receptet Baráth Rozáliának!

Exit mobile version