Az utóbbi években egyre többen újra felfedezik a könnyen termeszthető, fagyar ízű és sokoldalúan felhasználható rebarbarát. Divatba jöttek a savanykás zöldséggel készített desszertek, a különféle kompótok, chutney-k és szörpök. Az olvasónk által ajánlott rebarbarás sütemény receptje és elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény pedig fennséges.
Rebarbarás sütemény receptje
Hozzávalók
Tésztához
- 4 egész tojás,
- 12 púpos evőkanál liszt,
- 2 zacskó sütőpor,
- 1 zacskó vaníliás cukor,
- kb. 8 dkg cukor
- 10-12 dkg olvasztott vaj,
- 1- 1,5 dl tej,
- csipet só,
- fél citrom reszelt héja,
- vaj a tepsi kikenéséhez.
Tetejére
- 30 dkg rebarbara,
- 15 dkg cukor,
- 1 kanál búzadara vagy morzsa,
- őrölt kardamon ízlés szerint,
- fél citrom reszelt héja.
Rebarbarás sütemény elkészítése
- a tészta hozzávalóiból enyhén folyós tésztát keverünk.
- kivajazott tepsibe terítjük,
- a feldarabolt rebarbarát cukrozzuk (a kertben szedett szárakat nem is hámozom, mert remek pektin azaz zselésítő forrás), őrölt kardamommal, fél citrom reszelt héjával fűszerezzük,
- búzadarával vagy morzsával összeforgatva elterítjük a tészta alapon,
- előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
- A lecukrozott rebarbarát, ha állni hagyjuk levet enged, ezt a levet a már megsült süteményre öntjük és pár percre visszatesszük a sütőbe, míg felszívja a levet.
Tipp: Ugyan ebből a receptből ksészíthetünk tortát is. Ilyenkor 3 – 4 tojásfehérjét kevés mézzel felverünk kemény habbá és ezt a süteményre sütjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő rebarbarás sütemény receptet Győrfi Zsuzsannának!