Site icon Balkonada

Beteg orchidea életre keltése párazacskóban

A lepkeorchideák helytelen gondozásának egyik legfőbb jele a ráncos, kókadt, szottyadt levél. A problémát nem egyszerű azonosítani, túl sok vagy túl kevés víz egyaránt okozhatja. Megoldás lehet az orchidea párazacskóban való gyógyítása.

Orchidea párazacskóban való gyógyítása

A túl kevés vízből eredő gondra kell gyanakodni, ha a gyökerek is szárazak. Ilyenkor 2-3 órára  áztassuk be a növényt esővízbe. Ezzel a módszerrel rövid időn belül látható eredményt érhetünk el.

A túlöntözés esetén már nehezebb a helyzetünk. Ilyenkor valószínűsíthetően már a gyökerek is rothadásnak indultak és sajnos nem sokat tehetünk.

Bernadett Gulyás-Nagy olvasónk szerint az orchidea párazacskóban való tartásával esetleg még visszafordítható a folyamat és helyrehozható az orchidea.

„Vágd le a száraz dolgokat, be is fahéjazhatod a sebeket, a tövét, utána hagyd picit száradni.

Fogj egy nagyobb átlátszó zacskót (ha van, a felül zipes hűtőzacskó a legpraktikusabb).

A zacskó aljába tegyél egy kis darab benedvesített és kinyomkodott papírzsebkendőt, (használhatsz helyette papírtörlőt, vattadarabot is).

Majd tedd bele az orchideát is, úgy, hogy lehetőleg nem érintkezzen közvetlenül a nedves törlővel.

Végül zárd le a zacskót.

Az én trükköm ilyenkor az, hogy pár órára melegebb helyre teszem, pl. radiátor közelébe, hogy a pára kialakuljon a zacsiba.

Utána minél világosabb és nem hűvös helyre kell tenni.

A párás környezetben gyönyörűen új gyökereket fog majd hajtani.

Arra kell figyelni, hogy nem legyen hűvösön, mert akkor bepenészedik, és hogy ne legyen túl sok víz a kendőben, mert akkor berohad.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Bernadettnek!

Exit mobile version