Site icon Balkonada

Így lesz gyönyörű dísznövény a batáta az erkélyen

A batáta, azaz az édesburgonya az utóbbi évek egyik sztár zöldsége. Egyre népszerűbb azonban dísznövényként is, sok város utcáin találkozhatunk színes leveleivel virágládákba ültetve is. A batáta az erkélyen is, cserépben is tartható. Gondozása egyszerű, amit csodálatos leveleivel és jellegtelen virágaival hálál meg. Bátran használhatjuk összeültetésekben is. A batáta üde zöld és sötét bordó levelei jól kiemelik a muskátlik, begóniák és egyéb virágos növények színes virágait. 

Gyönyörű dísznövény a batáta az erkélyen

Amikor bemutattam olvasónk képes beszámolóját arról, hogy nevel batátát a csíráztatástól a  betakarításig, többen is jelezték, hogy beleszerettek a növénybe és díszes leveleibe. A  batáta termesztése a kiskertben kicsit bonyolultabb, mint a burgonyáé, de aki ismeri a a főbb ápolási trükköket, ősszel szép mennyiséget takaríthat be.

Rögtön többen is jelezték, hogy az igénytelen növénybe minden évben díszíti az erkélyüket is.

A batáta, másnéven az édesburgonya nagyon jól tűri a tűzőnapot is, ezért napos erkélyre is jó választás.

Cserepes batáta gondozása

Nézzük, az olvasók tapasztalatait az édesburgonya cserépben neveléséről.

Hajas Irén: „Jó otthon kísérletezni. Csak egy krumpli, egy pohár víz és várjuk a csodát. A 15 cm-es hajtásokat levágtam és a burgonya mellé az üvegbe tettem gyökereztetni. Hamar gyökeret ereztettek és már ültethettem is cserépbe.”

Virága jelentéktelen, gyorsan növekedő, futós dekoratív növény. Napos helyet kíván, csak locsolni kell.

A kertészetekben elérhető fajtákat direkt dísznövénynek nemesítették. Ezek lombja sokkal mutatósabb, ugyanakkor sokkal kevesebb termést hoznak.

Pulainé Akács Anikó: „Ehető batátát ültettem nagy cserépbe tavaly, szép futóm volt nyáron, ősszel pedig ehető édesburgonyám. Az alany ma érkezett meg, 3 fajta.”

Németh Anna: „Én a kertben neveltem, négyféle volt. A gumója miatt ültettem. Nagyon nagy helyet befutott, a gumók mélyen voltak. Egy bokor alatt termet egy 1,35 kg burgonya, a többi apró volt. Csak a homokos laza talajt szereti, de abból is nehéz kiszedni, mert mélyen van.”

Mácsár Margit: „Én úgy szoktam szaporítani, hogy a lógó növényből levágok, vízben néhány nap alatt gyökeret hajt és földbe ültetem.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat és fotókat!

Neked ajánlom!

Exit mobile version