A vendégváró krémes sütemény igazán mutatós és finom sütemény. Nagy előnye továbbá, hogy napokkal a nagy nap előtt elkészíthetjük, így lesz ideje összeérni az ízeknek. Már mutatom is szuper receptet.
Vendégváró krémes sütemény receptje
Hozzávalók – 24×36-os tepsihez
Piskótához
- 4 tojás,
- 4 evőkanál kristálycukor,
- csipet só,
- 4 evőkanál rétesliszt,
- 1 csomag sütőpor
Barna laphoz
- 33 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor,
- 5 dkg zsír,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál kakaó,
- 1 kávéskanál szalakáli
- kb. 0,5 – 1dl tej.
Krémhez
- 6 dl tej,
- 5 ek liszt,
- 25 dkg margarin vagy vaj,
- 25 dkg porcukorm
- 2 csomag vaníliás cukor.
Csoki mázhoz
- 3 kanál kakaó,
- 3 kanál cukor,
- 3 kanál víz,
- 5 dkg vaj.
Vendégváró kréemes sütemény elkészítése
Piskóta készítése
- A megmosott tojásokat egyenként szétválasztjuk. A tojás sárgákat a nagyobb tálba, a fehérjéket a kisebb tálba tesszük.
- A fehérjébe egy csipet sót teszünk és felhasználásig betesszük a hűtőbe.
- A tojás sárgákhoz (egy normál méretű evőkanállal) annyi kanál kristálycukrot teszünk, ahány darab tojást használunk.
- Elektromos habverővel, fehéredésig keverjük, majd ugyanezzel a kanállal belemérjük a réteslisztet is (annyi kanál, ahány db tojás).
- Továbbkeverés előtt a liszt tetejére szórjuk a sütőport (kb. 10 -12 grammot, egy kisebb zacskót).
- Az elektromos keverővel simára keverjük.
- Ezután elővesszük a hűtőből a tojásfehérjét és kemény habbá verjük. (Ha megbillentjük a tálat és már nem csúszik el benne a massza, akkor biztosan jó, kemény a hab!
- Most kb. 2-3 adagban az elkészített masszához adjuk a habot. Fakanállal, függőleges mozdulatokkal, alulról felfelé, óvatosan egyenletes állagúra keverjük. A mennyisége nagyon megnő, tele lesz a tál!
- El is készültünk a tészta összeállításával.
- A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét elsimítjuk.
- A sütőt előmelegítjük, kb. 170 fokon 15 percig. És ha már bent van, utána 10 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót.
- Készre sütjük.
Barna lapok
- A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk.
- 2 „gombócba” osztjuk és 10 percet pihentetjük.
- A két gombócot piskótánál picit nagyobb téglalapokra nyújtjuk.
- Egymás után zsírozott-lisztezett sütőlapon vagy tepsi hátán kb. 5-6 percig sütjük 180 fokon.
Krém
- 6 dl tejet 5 ek. liszttel megfőzünk.
- 25 dkg margarint habosra keverünk 25 dkg porcukorral és 2 vaníliás cukorral.
- Hozzáadjuk a kihűlt főzött masszához.
- Alaposan kidolgozzuk.
Összeállítás
- A krémet ketté osztjuk.
- Az egyik barna lapot megkenjük krém felével, rátesszük a piskótát, ezt is megkenjük, majd jöhet rá a maradék krém és a barna tészta.
- Egy éjszakára hideg helyre tesszük. Én teszek rá egy vágódeszkát 2 kg liszttel nehezéknek.
- Másnap bevonjuk csokimázzal vagy porcukorral hintjük.
- A mázhoz a kakaót, a cukrot és a vizet egy lábosba tesszük és rövid ideig főzzük. Majd a vajat is hozzákeverjük. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára kenjük. Ízlés szerint tovább díszíthetjük.
Naygon köszönjük a kitűnő receptet Bedi Istvánnénak!