Site icon Balkonada

Szilvalekváros hájas sütemény, ahogy a nagyanyó is készítette

A szilvalekváros hájas sütemény gyermekkorom egyik kedvenc süteménye volt. A disznóvágás után mindig volt háj és isteni finom házi szilvalekvár is, így télen többször sütött hájas süteményt anyukám. Évek óta nem ette, de most az egyszerű receptet látva kedvet kaptam az elkészítéséhez.

Szilvalekváros hájas sütemény receptje

A háj laza zsírszövet, amely a disznó beleit és gyomrát védi. Régen főleg sütéshez és főzéshez, zsír helyett használták, de kocsikenéshez, és mécsesek készítéséhez is alkalmazták. A vastagabb hájakat töpörtyűnek kisütötték. A fodros háj erre nem volt alkalmas, így abból készült a hájas sütemény.

Leginkább a téli időszakban, disznótorok környékén beszerezhető. Mélyhűtőben azonban pár hónapig eláll.

Hozzávalók

Szilvalekváros hájas elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Kovács Valériának!

Exit mobile version