A szilvalekváros hájas sütemény gyermekkorom egyik kedvenc süteménye volt. A disznóvágás után mindig volt háj és isteni finom házi szilvalekvár is, így télen többször sütött hájas süteményt anyukám. Évek óta nem ette, de most az egyszerű receptet látva kedvet kaptam az elkészítéséhez.
Szilvalekváros hájas sütemény receptje
A háj laza zsírszövet, amely a disznó beleit és gyomrát védi. Régen főleg sütéshez és főzéshez, zsír helyett használták, de kocsikenéshez, és mécsesek készítéséhez is alkalmazták. A vastagabb hájakat töpörtyűnek kisütötték. A fodros háj erre nem volt alkalmas, így abból készült a hájas sütemény.
Leginkább a téli időszakban, disznótorok környékén beszerezhető. Mélyhűtőben azonban pár hónapig eláll.
Hozzávalók
- 10 + 70 dkg liszt,
- 40 dkg háj,
- 2 nagy csipet só,
- 2 evőkanál ecet,
- 1 egész tojás,
- 4 dl langyos víz,
- porcukor a szóráshoz.
Szilvalekváros hájas elkészítése
- 10 dkg lisztet 40 dkg hájjal összegyúrunk,
- 70 dkg lisztet 2 nagy csipet sóval, 2 kanál ecettel,1 tojással, 4 dcl langyos vízzel összegyúrunk,
- a vizet apránként adagoljuk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk,
- kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a hájas lisztet,
- ezután jön a hajtogatás: hajtjuk alulról fel, fentről le, jobbról balra, majd balról jobbra.
- hűtőben min.fél órán át pihentetjük,
- a tésztát megjelölöm, hogy tudjam a hajtogatások irányát, fontos hogy a nyújtás, hajtás mindig ugyan úgy legyen,
- négyszer nyújtjuk, hajtjuk
- utolsó hajtás után vékonyra nyújtjuk, majd hevített késsel kockákat vágunk,
- lekvárt tetszünk a kockák tetejére és a tészta másik felét ráhajtjuk.
- Sütőlemezen forró sütőben sütöttem kb. 30 percig alatt készre sütjük,
- még melegen megcukrozzuk.
Nagyon köszönjük a receptet Kovács Valériának!