A főzelék nagyon fontos étele a magyar konyhának. Szinte minden zöldségből tudunk főzeléket készíteni. Bár a rántás vagy habarás miatt nem épp a legegészségesebb módja a zöldségfogyasztásnak, de sokkal egészségesebb, mint például a zsíros pörköltek. A sárgarépa főzelék készítésének is több módja lehet, most az olvasók elmondják, náluk hogy készül.
Sárgarépa főzelék recept variációk
Wolf Márta: „Én csak megfőzöm sós vízbe, sima rántással berántom, cukorral és tejszínnel ízesítem. Olyan édeskés lesz … én így szeretem. A finomfőzeléket is pont így készítem, csak abba még petrezselyet is rakok, aprítva. Én szeretek ráharapni a répadarabokra. Kicsit diétásabban csinálom, mert magam miatt muszáj. Vízben főzöm, kicsit villával párat szétnyomkodok – a színe miatt. Megpirítom a lisztet, lehúzom az edényt és akkor öntök rá pici oliva olajat. Így csinálom a rántást. Kimélőbb! Tejjel és tejszinnel felengedem és picit cukrozom.”
Úry Erzsébet: „Ha édes a répa nem cukrozom és rántás helyett habarást teszek bele. Ha szereted a fokhagymát próbáld ki…😉”
Pántyéné Horváth Klára: „Ez így is nagyon finom. Nem sokszor szoktam készíteni, de én cukrosan és fahéjasan főzöm. 🙂 12 éves fiú unokám, nálunk ebédel – és igen válogatós. A fahéjas palacsintát viszont imádja. Úgy gondoltam, hogy a sárgarépa elbírja a cukros fahéjat. Nem mondom, hogy kitörő örömmel fogadta, de egy tányérral evett belőle. Ez nagy szó nála, s elismerés nekem. 🙂 Sokszor nem tudom, mit készítsek, ami egészséges, vagy finom, vagy mindenki szereti, vagy így együtt az egész. :)”
Németh Anna: „A sárgarépát tök reszelőn le reszelem, egy kis vajon megdinsztelem (a sárgarépa szinte karamellizálódik), rászórom a lisztet, azzal is pirítom egy kicsit. Majd le veszem a tűzről, tejjel fel öntöm. Alaposan el keverem, majd fel forralom. Amikor kész, van aki zúzott fokhagymával ízesíti, van aki még meg cukrozza és fahéjjal megszórja.”
Végül én magam is leírom, hogy készítem. Még sosem ettem fahéjjal a sárgarépa főzeléket, de lehet, hogy legközelebb kipróbálom. Mindig úgy készítem, ahogy anyukámtól tanultam. A sárgarépát én sem reszelem, hanemkarikákra vágom. Egy kis zsíron lekezdek dinsztelni egy kis fej apróra vágott vöröshagymát és a sárgarépa karikákat. Majd liszttel megszórom és tejjel vagy tejszínnel felöntöm. Úgy sezretem, ha kicsit roppanós a sárgarépa, így nem főzöm túl sokáig.
Nagyon köszönöm az olvasói recepteket és ötleteket!