A máreddig is megosztott sok kenyér recept mellé most egy újabb hoztam. Akinek az eddigi receptek valamiért nem váltak be, annak érdemes ezt kipróbálnia. Már mutatom is, hogy készül a ropogós fehér kenyér házilag.
Ropogós fehér kenyér házilag receptje
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 1,5 dl langyos víz,
- 1 csapott teáskanál cukor,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 tesáknál só,
- 1 evőkamnál olaj,
- még egyszer 1,5 dl langyos víz,
- 1 kávéskanál olaj a tál kikenéséhez.
Ropogós fehér kenyér házilag elkészítése
- A lisztet beleteszem a robotgép táljába.
- középre mélyedést készítek, ebbe beleöntöm a 1,5 dl langyos vízet, amibe előzőleg feloldottam egy csapott teáskanál cukrot.
- Belemorzsolok 2,5 dkg élesztőt.
- Ha „felfutott”- kb 8 perc – hozzáadok 1 teáskanál sót,1 evőkanál olajat, és újabb 1,5 dl langyos vizet.
- Kanállal összeforgatom, majd géppel kidagasztom. /jó 10 percig/
- Átrakom egy kávéskanálnyi olajjal kikent tálba, meleg helyen, kb. 3/4 óra alatt duplájára kelesztem.
- Gyúródeszkán lazán átgyúrjuk, hosszúkás cipóra formázzuk és sütőpapírral bélelt jénai tálba emeljük.
- Újból hagyjuk kelni kb.20 percet.
- Utána éles késsel 3-4 csíkban bevágjuk,vízzel lespricceljük./a jénai fedelét is belül/.
- Lefedve tesszük 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe 25-30 percre, majd levesszük a fedőt, visszavesszük a hőt 180-ra és piros ropogósra sütjük 15-20 perc. Az idő attól függ, milyen a sütőd. Látni rajt, ha jó.
- Ha kész,forrón lespricceljük vízzel.