Site icon Balkonada

Pitypang lekvár készítése

Pitypang lekvár készítésről eddig még sosem hallottam. A pitypang mézet vagy pontosabban szirupot és pitypang szörpöt már magam is készítettem, de a lekvár most került először a látókörömbe.

Lehet, hogy ez az én tudatlanságomnak köszönhető, hogy nem hallottam még gyermekláncfűből készülő lekvárról, de azt is el tudom képzelni, hogy ez egy újabb fajta recept. Szinte biztos vagyok benne, hogy nagyanyáink nem készítettek ilyen módon lekvárt, mert az ő korukban nem lehetett még ilyen zselésítő anyagot kapni. Persze egy szóval sem mondtam, hogy az új receptek, ételek nem jók. Sőt! Ezt is ki kell próbálni, aztán el lehet dönteni, hogy jövő tavasszal is neki állunk-e a készítésének vagy sem.

Pitypang méz készítése

Hozzávalók

Elkészítése

A pitypangfejekről a zöld részt levágtam, ezt a legkönnyebb ollóval elvégezni, rögtön a virág leszedése után, amikor még szépen nyitottak a fejek.

Annyi vizet öntöttem a szirmokra, amennyi épp ellepi, és közepes lángon addig melegítettem, míg felforrt. Fél napig állni hagytam. Sűrű szűrőn átszűrtem a virágok levét (azt kell hasznosítani, a szirmok mehetnek a kukába).

Hozzáadtam a cukrot és a citrom (vagy lime) levét, felöntöttem még annyi vízzel, hogy közel egy liter folyadékot kapjak, és ismét főzni kezdtem. Lassan belekevertem a zselésítőszert, és ismét felforraltam.

Alaposan kimosott, kiöblített üvegekbe adagoltam, fóliáztam, rácsavartam az üvegek tetejét.

Nagyon köszönjük a receptet Újvári-Kordics Veronikának!

Exit mobile version