A mákos-almás kocka hihetetlenül egyszerűen és gyorsan készül, valamint rekord sebességgel elfogy. Még a mákot sem kell megdarálni hozzá, elég csupán összekeverni a recept hozzávalóit és már mehet is a sütőbe. Igazi ínyencek csokimázzal is beboríthatják, de csupán porcukorral megszórva is nagyon finom sütemény. Kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják, a sikerélmény garantált.
Mákos-almás kocka receptje
A mák megítélése sok országban vitatott. Hálistennek hazánkban termeszthető és fogyasztható.
A mák az ópium mákból nyert olajos mag. Az apró, vese alakú magvakat szárított maghüvelyekből gyűjtötték be a különböző civilizációk évezredek óta. Sok országban még mindig széles körben használják, különösen Közép-Európában és Dél-Ázsiában, ahol legálisan termesztik és árusítják az üzletekben. – írja a wikipédia.
Úgy tűnik, nem mindenhol tudják, hogy milyen finom és egészséges a sok apró mákszem. És a szerencsehozó funciójáról még nem is beszéltem.
A mákban sok az egészséges zsiradék, emellett bőven van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium is. Továbbá tartalmaz még C-vitamint, thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat és E-vitamint is.
Na de nézzük a mákos-almás kocka receptjét, ha már azt ígértem az elején!
Hozzávalók – 28 x 42 cm-es tepsihez
- 40 dkg liszt,
- 12 g sütőpor,
- 12 dkg mák (egész, nem darálva!),
- 20 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 3 db egész tojás,
- 1 csipet só,
- 3 dl étolaj,
- 3 dl tej,
- 2 db közepes alma.
Elkészítése
- Az almát meghámozom, kis kockára vágom.
- A tojást elkeverem a cukrokkal.
- Összekeverem a száraz hozzávalókat.
- A tojásos, cukros keverékhez hozzáadom az olajat és a tejet, majd több részletben a száraz keveréket is hozzáadom.
- Simára dolgozom és elkeverem benne az almát.
- Olajozott, lisztezett tepsibe öntöm.
- 200 C fokon 30 percig sütöm (tűpróbával ellenőrzöm, hogy már megsült).
- Amikor kihűlt szeletelem és porcukorral meghintem a tetejét.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Ujvári-Kordics Veronikának!