A kozáksapka vagy más néven hólabda finom kókuszos sütemény, amit már nagyanyáink is készítettek. Vidéki nagy lakodalmakban is igen kedvelt sütemény volt. A receptje egyszerű, de az elkészítése kicsit macerás. A végeredmény azonban mindenért kárpótol.
Kozáksapka receptje
Hozzávalók
Tésztához
8 db tojás,
400 g porcukor,
250 g finomliszt,1 csomag sütőpor,
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
1 evőkanál vaj vagy olaj a tepsi kikenéséhez,
1 evőkanál finomliszt a tepsi kikenéséhez.
Krémhez
450 ml tej,
3 evőkanál finomliszt,
380 g vaj vagy margarin,
300 g porcukor,
30 ml rum,
Oldalára és a tetejére
10 dkg kókuszreszelék,
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
4 evőkanál porcukor,
50 g vaj,
2 evőkanál citromlé.
Kozáksapka elkészítése
- Először a tésztát készítjük el, ehhez a tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral.
- Az átszitált iszthez hozzáadjuk a sütőport és a kakaóport.
- A tojások fehérjét keményre verjük, majd felváltva a sárga masszához adagoljuk a lisztet és a tojásfehérje habot, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.
- A tepsit kivajazzuk, majd az egy kanál lisztet elszórjuk rajta.
- A tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a krémet.
- A tejet a liszttel teljesen simára kikeverjük, és sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
- Habosra keverjük a porcukrot a vajjal.
- A vajas masszába beleöntjük és jól eldolgozzuk a kihűlt lisztes masszát.
- Beleöntjük a rumot, ez el is maradhat.
- A kihűlt kakaós tésztát 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- Minden darabot keresztben kettévágunk, és megkenjük egy teáskanálnyi krémmel,
- ráhelyezzük a tetejét,
- az oldalát is körbekenjük a krémmel,
- kókuszreszelékbe beleforgatjuk a sütemények oldalát.
- A csokiházhoz jól összekeverjük a kakaót, a porcukrot, a vajat és a citromlevet,
- tűzre tesszük, és 1-2 perc alatt összemelegítjük.
- A sapkák tetejét bevonjuk a forró csokival.
Tipp: a kiszúrás során leeső tésztadarabokat hagyjuk megszáradni egy kicsit, majd készítsünk belőle kókuszgolyókat.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!