Site icon Balkonada

Gumós begónia teleltetése bevált praktikákkal

Gumós begónia teleltetése nem túl bonyolult. Legyen szó félálló vagy csüngő fajtáról, érdemes a fagyok előtt telelőhelyre menekíteni. Következő évben dús virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Gumós begónia teleltetése

A gumós begónia a fagyokig kint maradhat a szabadban. Cserepestől is bevihetjük 5 – 10 fokos helyiségbe, világos helyre. Időnként öntözzük meg, hogy ne száradjon ki.

A sokkal eredményesebbek lehetünk azonban azzal, ha a fagyok beállta előtt kiszedjük a földből a gumókat. Célszerű a leveleket, hajtásokat eltávolítani a gumóról. A száraz gumókat homokkal megtöltött ládába vagy papírba csomagolva, fagymentes, de hűvös helyen tároljuk.

Gumós begónia újravirágoztatása

Februárban-márciusban ültessük el a gumókat. A cserepeket kb. 20 fokos helyiségben, világos helyen tarsuk a fagyok elmúltáig. Mérsékelten öntözzük. Szaporítani ilyenkor érdemes a gumók szétosztásával.

A gumós begónia május közepe táján kerülhet ki a szabadba, ekkor fokozatosan növeljük az öntözés mennyiségét.

Nézzük mit mondanak a tapasztalt begónia tartó olvasók!

Kívésné Maruzs Edit: “Nekem van, két színben, jó pár évesek. Ősszel abbahagytam a locsolását, hagytam kornyadozni kint. Már kiszedve a gumói, papír zacsiban 10 – 15 fokban várják a február közepét. Akkor szoktam elültetni, laza, jó vízáteresztő talajba és előhajtatni, hogy mire jön a jó idő, már valamennyire zöldüljön. Tápot csak akkor kapnak, ha lombosodnak.”

Forgács Margó:“Hagyom ősszel leszáradni és leviszem őket a pincébe, a cserépben, a földjében telel át. Csak tavasszal teszem friss földbe, úgy kezdem hajtatni. Nekem ez vált be. Egyszer (régen) vágtam szét gumót, szaporítani akartam, de tönkrement mindkettő. Biztosan túl locsoltam vagy valamilyen fertőzés vitte el. Azóta nem kísérletezem ilyenekkel. Inkább majd tavasszal a hajtásokból török ki gyökereztetésre.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat!

Exit mobile version