Site icon Balkonada

Dúsan virágzó futómuskátli titkai -olvasói tanácsok

A tiroli utazások legmegkapóbb virágai a házakról dúsan leomló csüngő levelű futómuskátlik. A gyakran egyszerűen csak tiroli muskátlinak hívott fajta jó választás hazánkban is, hisz jól viseli a forró nyarainkat is. Olvasónk elárulja, nála mi a dúsan virágzó futómuskátli és a késő őszig tartó virágözön titka.

Dúsan virágzó futómuskátli titkai

Elkeseredett olvasó levélre reagálva mondta el Viczai Károlyné, Vicuska több évtizedes muskátli gondozási tapasztalatait.

„Kezdő panel-kertészként kérdeznék tőletek. Már két éve próbálkozom futómuskátlit ültetni erkélyem balkonládáiba, ezidáig nem sok sikerrel. Dühítő, hogy az utcánkban a villanyoszlopokra ki vannak akasztva ilyen növények és egész késő nyárig roskadoznak a virágoktól.😞😃

Az enyémek még el vannak nyúlva, gyéren virágzanak, sárgulnak. Délkeleti erkély, muskátli földet vettem mindig. Hol ronthatom el? – szólt a kérdés.

Viczai Károlyné, Vicuska válasza:

„Szívesen megmondom, én hogy csinálom. Az erkélyes szobám az nyugati. Először is kertészetben veszem a virágot. Nem sietem el a vásárlást, már szép fejlett virágos növényeket veszek, nagyon elfogadható áron.

Az erkélyem 7. emeleti, nyugati fekvésű, délután 2-től naplementéig tűzi a nap. De csak a virágját, mert a ládák a betonlap mögött vannak. Mindig két sorba ültetek. A lenti sor a futó muskátli. 4 db 60 cm-es ládában van 3-3 db.

A felső sor ládáit idővel a dús növényzet védi a felmelegedéstől, ott a ládák a rácsra vannak akasztva.

Én a nagy melegben is általában egyszer locsolom csak, mert a földet nem éri a nap melege. Másoknál valószínű kétszer kell a kánikulában. Szinte minden locsolásnál teszek muskátlitápot a vízbe. Öt literhez egy kupakkal, ami nem túl kis kupak.

A futó muskátliról én nem tudom leszedni az elnyílt virágokat, ha erre van lehetőség, akkor érdemes megtenni.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Vicuskának!

Exit mobile version