A bólesz régi zsidó sütemény, pekándiós tekercs. Ránézésre sokan darázsfészeknek vélik, de az nem az és nem is dióval készül. A finom kalácstésztát pekándióval és aranymazsolával töltjük és cukros fahéjjal koronázva nyerjük el a különleges ízét. Már mutatom is a kitűnő recepetet!
Bólesz, a pekándiós tekercs receptje
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 3 dkg friss élesztő,
- 2,5 dl langyos tej,
- 2 tojássárgája,
- 10 dkg cukor,
- nagy csipet só,
- 10 dkg vaj.
A töltelékhez:
- 15 dkg pekándió, dióval is helyettesíthető,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál fahéj,
- 5 dkg mazsola.
Tepsi kikenéséhez és a tészta megkenéséhez:
- 7 dkg vaj
Sütés félidejében locsoláshoz:
- 2 dl tej,
- 1 evőkanál cukor.
Elkészítése
- Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatom.
- Az átszitált liszthez hozzáadom a cukor maradékát, a sót, a tojások sárgáját és a puha vajat.
- Beleöntöm az élesztős tejet is, és géppel szép fényesre dolgozom kb. 10 perc alatt.
- Letakarva 20 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán kinyújtom.
- Kisujjnyi vastagra és húsz centi szélesre nyújtom.
- A kinyújtott tésztát megkenem a vajjal, majd megszórom a durvára vágott pekándióval, az aranymazsolával, majd meghintem a fahéjas cukorral.
- A tésztát roládformára feltekerem, majd 5-6 centis darabokra vágom.
- Vajazott, lisztezett tepsibe teszem a tekercseket úgy, hogy ujjnyi hely maradjon köztük.
- A tekercsek szélét is megkenem vajjal.
- Langyos helyen megkelesztem.
- Majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöm, ekkor mindeegyik bóleszt meglocsolgatom 2-3 evőkanál cukros tejjel.
- További 15 perc alatt készre sütöm.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Kovács Valériának!