Site icon Balkonada

Így lesz mindig zöld a tuja

Az örökké zöld tuja sokunk álma. Az egyre több kártevő és a klímaviszonyok megváltozása nem könnyíti meg helyzetünket. A sárguló, barnuló tujasor egyre gyakoribb látvány a kertekben. Nem kellene azonban így lenni. Néhány alapvető tuja gondozási szabály betartásával megelőzhető a nagyobb baj. 

Örökké zöld tuja – gondozási tanácsok

Az egészséges, jó kondícióban lévő növény, így a többi örökzölddel együtt tuja is könnyebben ellenáll bármilyen betegségnek vagy kártevőnek. Arra kell hát törekedni, hogy a tuja mindent megkapjon, ami az egészséges fejlődéséhez kell. Ha nem előzzük meg a bajt, az akár visszafordíthatatlan folyamatokat is eredményezhet.

Miről sárgul/barnul a tuja?

A tuja sárgulása/barnulása nem egyik napról a másikra következik be. Nem mehetünk el a tény mellett, hogy a tuja nem őshonos hazánkban, csapadékosabb, páradúsabb klímához van szokva, ezért nehezen viseli a mi forró nyarainkat.

Az elszíneződés utalhat gombafertőzésre, tápanyag hiányára vagy egyéb gondozási hibára. Hátterében többnyire nem betegség, hanem élettani ok, a tuja legyengülése áll.

A tuja legyengülésének fő okai:

Az ideális körülmények között nevelt, vízzel és tápanyaggal rendszeresen kényeztetett, kártevők ellen permetezett tuja ellenálló és egészséges lesz.

Vízellátás

Az örökzöld cserjék, így a tuja öntözése az első két évben kiemelt jelentőséggel bír. Ekkor alakul ki a gyökérzet, ami majd meghatározza a tuja élettartamát. A vízhiánytól senyvedő növény képtelen rendesen fejlődni és hosszútávon fennmaradni. Egészséges, kifejlett gyökérrendszer hiányában nincs, ami táplálja a növényt, nincs a vizet, tápanyagot szállítson számára, ezzel gyengül a növény nedvkeringése és egészségi állapota.

A tuja inkább ritkább, de nagy mennyiségű öntözést igényel. Kevés vízzel csak a felszín lesz nedves és a növény nem növeszt mély gyökereket. Legjobb, ha hetente egyszer alaposan beöntözzük a növényt. Egy 1,5-2 méteres növénynek legalább 50 liter vizet adjunk. Az öntözést lehetőleg a reggeli órákra időzítsük, amikor le van hűlve  a talaj és kicsi a párologtatás.

A tuja öntözéséről a téli pihenő időszakban sem feledkezhetünk meg, mivel az anyagcsere ekkor sem áll le. A cserépbe ültetett növények télen nyáron több vizet igényelnek.

Tápanyag

Gyönyörű növényeink csak akkor lesznek, ha a víz mellett tápanyaggal is ellátjuk őket. Különösen fontos a gyökereztetés serkentő ás a tápanyag a fiatal növényeknél.

Növényvédelem

A tuja élettartalmának meghatározó eleme a növényvédelem. A tavaszi növényápolást érdemes alapos lemosással (magasnyomású mosóval vagy slaggal) és permetezéssel kezdeni. A lemosó permetezéssel elpusztítjuk a megbúvó károsítókat, rovarokat, gombákat, baktériumokat.

A tuja permetezéséhez a réztartalmú szerek (Bordói lé, Championt, Ridomil Gold plusz) használata javasolt. A réz nem csak a gombákat pusztítja el, de a szöveteket is megerősíti, ezzel a növény ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel, és az időjárás viszontagságaival szemben.

A permetezést 10 fok feletti hőmérsékleten, száraz időben végezzük.

Exit mobile version