Site icon Balkonada

A zeller gondozása, vitaminjai és felhasználása

A zeller (Apium graveolens) egy ropogós, frissítő zöldség, melynek íze enyhén fűszeres és kissé édes. Szára, levele és gumója is fogyasztható, és évszázadok óta népszerű konyhai és gyógyászati célokra. Ez a blogbejegyzés bemutatja a zeller gondozását, vitaminjait és felhasználási módjait.

Zeller származása, jellemzése

A zeller a Földközi-tenger környékén Afrika északi partvidékéig őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vadon inkább leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Az egyiptomi sírokban zellerből készült díszítésekre bukkantak. A görögök szent növényként tisztelték.

Felhasználási mód szerint többféle fajtája létezik: gumós, szár-zeller és metélő, vagyis a leveléért termesztett. Az ősi (ayurvédikus) orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.

Zeller gondozása

A zeller gondozása némi figyelmet igényel, de megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat. Íme néhány tipp a sikeres termesztéshez:

Vitamin- és tápanyagtartalma

A zeller nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. Íme néhány fontos vitamin és ásványi anyag, amelyet tartalmaz:

Zeller felhasználása

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik.

Konyhai felhasználás:

Gyógyászati felhasználás:

Tippek a zeller felhasználásához

Exit mobile version