Ropogós vödrös csemegeuborka eltevése

A házi vödrös uborka vagy hordós csemegeuborka hatalmas találmány. Az egyszerű receptű, hidegen készülő és nagyon finom dobálós savanyúság pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de mivel nagy vödörrel készül egyszerre, sokáig tart. Ráadásul, ha fogyóban van, egyszerűen újra feltölthetjük és folyamatosan lehet ropogós csemegeuborkánk.

Vödrös csemegeuborka

Több előnye is van a vödrös savanyuságoknak. Egyrészt nem kell üvegekkel bajlódni (venni tetővel együtt, fertőtleníteni) és pénzt kiadni erre. Másrészt pedig ahogy érik az uborka úgy mehet hozzá mindig az újabb adag. Nem kell tehát megvárni, hogy mindegyik uborka megnőjön és az eltevés sem olyan macarás, mintha üvegekbe raknánk.

Ugyanezzel a módszerrel készülhet a dobálós vegyes savanyúság is.

Vödrös uborka hozzávalói (10 literes fedeles edényhez)

  • jó sok uborka, ahogy érik, egy 10 literes teli vödörhöz kb. 5 – 6 kg uborka szupséges,
  • 3 liter víz,
  • 50 dkg cukor,
  • 15 dkg só (nem jódozott),
  • 6,5 dl 20 %-os ecet,
  • 1,5 mokkáskanál borkénpor,
  • 3 mokkáskanál szalicil,
  • 3 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 2 mokkáskanál mustármag,
  • 2 mokkáskanál koriander,
  • 2 mokkáskanál egész bors,
  • 3 babérlevél,
  • 1 csokor kapor,
  • néhány szelet torma,
  • 15-20 kisebb fej vöröshagyma

Hordós uborka elkészítése

  • a hozzávalókat hidegen összekeverjük,
  • a megmosott uborkát beletesszük,
  • folyamatosan tehetjük bele az uborkát, amíg tele nem lesz,
  • egy hétig nem kell lezárni az edény tetejét,
  • közben néhányszor meg kell keverni,
  • egy hét után zárjuk le légmentesen,
  • ekkor már fogyasztható,
  • és később is folyamatosan mehet bele újabb uborka.

Fontos, hogy mindig tiszta fa, vagy műanyag szedőt használjunk, fém kiszedőt sosem!

Köszönjük a receptet Ságiné Kovács Évának!

További savanyúság receptek télire 

Ha tetszett a recept és egyéb zöldségféléd is van otthon, akkor javaslom próbáld ki a dobálós vegyes vágott savanyúságot is.

A házilag készíthető dobálós savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük. Erre nem mondhatom, hogy nagymamám receptje, mert ugyan mindig készültek házi savanyúságok nálunk is a nagyi vagy anyukám által, de a hagyományos, üvegben módon.

Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes, vödrös vagy hordós savanyúság néven. Van amikor vecsési savanyúságként emlegetik, míg máskor erdélyi eredetűenk mondják. A nagyi féle „mindentbele” télire savanyúsághoz sok féle zöldség és egy jó felöntő lé kell és gyakorlatilag már fogyasztható is.

Ha unja már a család a megszokott savanyúságokat, akkor jól jön egy kevésbé ismert recept. A hagymás svéd uborkasaláta frissen is nagyon finom, de kitűnő téli svanyúság is lehet belőle. Ha már unalmas a savanyú vagy csemege uborka, valamint a télire eltett kovászos uborka és mindemellett imádjátok a hagymát, akkor nyert ügyetek van. A svéd uborka egyszerű és gyors recept alapján készül. Máris mutatom, hogy lesz a szeletelt uborka és a vöröshagyma párosából kitűnő saláta, vagy savanyúság a téli hónapokra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Lantos József szerint:

    Hány kiló uborka kell a 20 literes vödörbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük