Titokkrém, azaz grízhab receptje

A nagyon finom, ugyanakkor olcsó titokkrém nem más, mint búzadara krémesre keverésével készített grízhab. Az egyszerű és olcsó, sütés nélküli desszert a család minden tagjának azonnal a kedvence lesz. Jól lehűtve érdemes fogyasztani, úgy a legfinomabb. Az igazi ínyencek még citromhéj reszelékkel, csokiönttel, friss gyümölccsel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is megkoronázhatják.

titokkrém: grízhab

Titokkrém, grízhab receptje

A gríz (búzadara) nagyon jó alapanyag. Sok minden készíthető belőle. Kedvelt levesbetét a grízgaluska,  a tejbegríz sósan és édesen is kitűnő. Igazi ínyencek még ki is ránthatják a tejbegrízt.

Szeles Éva osztotta meg a grízhab régi erdélyi receptjét.

„45 éve tanultam, a gyerekeim imádják. Olyan könnyű, habos lesz, mint a tojáshab.”

Titokkrém hozzávalói

  • 1/2 liter víz,
  • 3 kanál búzadara,
  • 6 kanál cukor,
  • 1 citrom reszelt héja és leve,
  • tetejére tejszínhab vagy csoki.

Titokkrém elkészítése

  • a vízbe beleteszem az összes hozzávalót,
  • felfőzöm, míg a dara megpuhul,  kb 6 percig,
  • jól megdagad, akkor jó, ha átlátszó, enyves állagú,
  • nagyon hidegre kihűtöm,
  • majd habverővel felverem fehér habbá, jó sokáig kell verni, kézi habverővel 25-30 perc, gépivel kb ennek a fele.

Nem kell félni, mert nagyon finom hab lesz belőle! Kis tálkákba szedem, és a tetejét tejszínhabbal vagy csokival díszítem.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

Soós Prokópius Júlia tippje: „Gyermekkorom óta a kedvencem. Érdemes már melegen megkezdeni habverővel lazítani, tényleg habkönnyű lesz. :)”

Tipp: Ne legyünk türelmetlenek, ez az amire érdemes várni. Jól lehűtve a legfinomabb, ezért fogyasztás előtt pár órára mindenképp tegyük be a hűtőbe.

Víz helyett gyümölcslével is készíthetjük, akkor az már eleve megadja az alapízét. 

Nagyon jól illik hozzá a csokiöntet, amit akár melegen is ráönthetünk. 

Szintén jó ötlet tálaláskor friss gyümölcsöt vagy dupla gyümölcsös öntetet adni hozzá.

Dupla gyümölcsös öntet fagyihoz, gombóchoz, sütihez

További egyszerű receptek búzadarából 

A rántott tejbegríz talán kicsit furán hangzik elsőre. De ha már úgyis azt mondják, hogy mi magyarok mindent kirántunk, akkor próbáljuk ki ezt is. Aztán az első kóstolás után kiderül, érdemes-e időt pocsékolni a panírozásra.

Rántott tejbegríz recept

Bevallom, nekem még sosem jutott eszembe, hogy a tejbegríz sósan is finom lehet. A tejbegríz, ahogy én ismerem, édes és jó sok kakaóval, esetleg fahéjjal megszórt. A túróval és tejföllel készülő sós változat viszont egész jól hangzik, főleg a karácsonyi és új évi kajakóma után, amikor már elegünk van a húsból és az édes ízekből, és valami könnyebb ételre vágyunk.

A bögrés grízes szelet, csakúgy, ahogy a többi grízes sütemény is gyors és egyszerű. Nem szükséges hozzá még a mérleget sem elővenni, hisz egy bögrével az összes hozzávalót ki tudjuk mérni.

Nem tudom mi a grízes (búzadarás) sütemények igazi titka, de valami van, az biztos. Tippem azért van, talán az egyszerűséggel társuló nagyszerűség lehet. Tényleg mindegyik finom, legyen az egy krém vagy egy sütemény, biztos sikert arat. Csemegézz a legjobb grízes édesség receptek között!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Péter szerint:

    Nagyon,finom lett ! Köszönöm az ötletet !

  2. Babai Katalin szerint:

    Nagyon tetszik ez az oldal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük