Sárgabarackos gombóc recept

A sárgabarack az egyik legfinomabb gyümölcsünk. A belőle készült lekvárnak, dzsemnek nincs párja. A vanília pudingos barackos csiga mellett a sárgabarackos gombóc a másik nyári kedvencünk, amit mindenképp szoktunk készíteni a zamatos sárgabarackból.

sárgabarackos gombóc recept

Sárgabarackos gombóc hozzávalói

  • 50 dkg burgonya, lehetőleg öreg kruplit használjunk, ne új burgonyát,
  • a kávéskanál só,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • csöppnyi vaj vagy zsír a tésztába,
  • zsír vagy olaj a zsemlemorzsához,
  • zsemlemorzsa,
  • sárgabarack,
  • cukor.

Sárgabarackos gombóc elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
  • meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
  • a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
  • a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk,
  • minden egyes tésztakockába beleteszünk egy kisebb méretű kimagozott barackot, aminek a közepébe cukrot teszünk,
  • behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle,
  • enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
  • amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és egy kis sóval a megpirítjuk benne a zsemlemorzsát,
  • amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük,
  • a gombócokat megforgatjuk a morzsában,
  • ízlés szerint porcukorral meghintjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elrontani túl sok lisztel lehet. Legjobb hozzá a régi burgonya, mert az jó „lisztes”.

+1 Tipp:

A sárgabarackokba kerülő cukrot vagy a szóráshoz használt porcukrot is megbolondíthatjuk egy kis fahéjjal.

Jó étvágyat!

További gombóc receptek

Amikor megláttam Tímea receptjének nevét, háromszor el kellett olvasnom. Sült gombóc??? Akárhogy is néztem, igen az volt. A következő gondolatom az volt, hogy biztos elírás. De végig olvasva a receptet és az elkészítési útmutatót, rá kellett jönnöm, hogy bizony nem. Ez valóban sült gombóc, fahéjjal és finom csoki töltelékkel, ami ráadásul kelt tészta alapból készül.

Csokival töltött fahéjas, sült gombóc

Szilvás gombóc mákkal, na ilyet se hallottam még eddig. Pedig milyen jól néz ki és amiben gyümölcs is és mák is van az csak jó lehet. A szilvához egyébként is nagyon jól illik a mák. Ezt ki kell próbálni!

Mák rajongóknak való mákosgombócot hoztam. Bácskai mákos gombócnak is hívják a kívül mákos, belül töltetlen apró gombócokat. El kell ismerni, hogy nem egy fogyókúrás kaja és nem is egy látvány-bajnok, de az íze isteni. Így készül a bácskai mákosgombóc!

A túrógombóccal sokáig sehogy sem boldogultam. Vagy szétfőtt, vagy túl kemény lett. Mióta rátaláltam az egyszerűen elkészíthető és könnyű túrógombóc receptre, azóta nincs selejtes túrógombóc, mindig nagyon jól sikerül. Ebben az időszakban duplaepres eperöntetet adok hozzá.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük