Paradicsomos káposzta főzelék receptje

A paradicsomos káposzta főzelékről az a képzetem volt, hogy olyan megosztó, mint a tökfőzelék. Félve tettem a fel a fotót a Kertemből tálalva Facebook csoportba, hogy szereti-e egyáltalán valaki rajtam kívül. A rengeteg igen válasz megdöbbentett. Elhoztam hát az egyszerű receptet, megmutatom, hogy készítjük mi a paradicsomos káposzta főzeléket. Ezt talán még azok is megszeretik, akik annak idején utálták az iskolai menzán.

paradicsomos káposzta

A Facebook csoportunkban abszolút csúcsot ért el a kérdésem mellé feltett fotó a tetszikek számát tekintve. A hozzászólások száma sem volt kevés és csak elvétve akadt olyan vélemény, hogy valaki nem szereti. Többen épp a kép alapján kaptak kedvet ahhoz, hogy újra elkészítsék. Akadt olyan is, akinek a gyerekkori menzákat juttatta eszébe.

A paradicsomos káposztát én gyerekkoromban is szerettem, nem úgy, mint a paradicsomos burgonya főzeléket. Ettől a mai napig kiráz a hideg, igaz nem is kóstoltam mostanában. Az is hozzátartozik a történethez, hogy az egyszerű burgonyafőzelék sem volt a kedvencem gyerekként, most pedig már szeretem jó sok babérlevéllel. Talán így lennék a paradicsomos krumpli főzelékkel is, ha egyszer újra megkóstolnám.

A paradicsom az egyik legfontosabb alapanyagunk, rengeteg étel készíthetünk belőle, még akár kavart tésztás álomsüteményt is.

Paradicsomos káposzta főzelék hozzávalói

  • 1 kg édes káposzta,
  • 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír,
  • 5 dkg liszt,
  • 1 kg friss vagy 2-3 dl konzerv paradicsom,
  • 1 fej hagyma,
  • 4 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál köménymag, (el is maradhat)
  • 1/2 dkg só.

Paradicsomos káposzta főzelék elkészítése

  • a káposztát megmossuk, megtisztítjuk és ujjnyi szeletekre vágjuk,
  • a hagymát apróra vágjuk,
  • a káposztát és a hagymát sós, köménymagos vízben feltesszük főni,
  • amíg megfő, elkészítjük a rántást és a paradicsom levet,
  • ha friss paradicsomot használunk, alaposan tisztítsuk és mossuk meg, kevés vízzel tegyük fel főni, és ha a héja már leválik, paradicsomtörőn törjük át,
  • a zsírral és liszttel sötét zsemle színű rántást készítünk,
  • felengedjük a paradicsommal ,
  • beletesszük a leszűrt káposztát,
  • a káposzta főző vizével hígítjuk,
  • cukorral ízesítjük és még 10 percig főzzük.

Bármilyen feltéttel tálalhatjuk. Jól illik hozzá a fasírozott vagy a finom sült hús is.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük