Nőnapi képeslapküldés

Március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon szinte nincs is olyan nő, akit ne köszöntenének legalább egy szál virággal. A távoli hölgy ismerősök napját leginkább egy szép virágos képeslap küldésével dobhatjuk fel.

Nőnapi képeslapküldés -ingyen, gyorsan, egyszerűen, képeslappal

Miért március 8-án ünnepeljük a Nőnapot?

Hogy miért pont március 8-át szemelték ki a gyengébbik nem ünneplésére, arra igen egyszerű a magyarázat. 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. A legtöbb országban ekkor erősödtek föl a nők követelései  a szociális és a gazdasági jogaik kiszélesítésére. Ekkor kezdtek el harcolni a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük ellen.
Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen vált március 8-a végül jelképesen a nők napjává. Az 1910 augusztusában Koppenhágában tartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német származású Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy a New York-i eseményekre emlékezve évente Nemzetközi Nőnapot tartanak. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először. Az 1977-es ENSZ-közgyűlés a nők jogainak és a nemzetközi béke napjává tette.
A Nemzetközi Nőnapot 1911-ben még csak Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték. Magyarországon 1914-ben tartottak először Nőnapot. Ezek nem igazi ünneplések, sokkal inkább politikai demonstrációk, megmozdulások voltak. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett. A legnagyobb elérendő cél ebben az időben a nők választójogának megszerzése volt.

Mi a helyzet a nők szavazati jogával?

Új-Zélandon 1893, Ausztráliában pedig 1902 óta van a nőknek szavazati joga. Európában a finnek voltak az elsők. Finnországban a nők már 1906-tól szavazhattak, Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, hazánkban pedig 1920-tól.  A francia és az olasz nők azonban csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től vehetnek részt a választásokon. Svájcban ugyan csak az alig 40 éve van a nőknek választó joguk, de nagyon szép eredményeket értek el, a kormányban többségbe kerültek a nők!

Az európai nőknek azért nem sok okuk van panaszra. A világ egyes részein pl. az arab világban még napjainkban is küzdeni kell női jogokért. Sok helyen a nők jelenleg is másodosztályú állampolgárok, akiknek férfi rokon beleegyezése nélkül tilos utazniuk, dolgozniuk vagy például megoperáltatniuk magukat, és gépkocsit sem vezethetnek. Kuwaitban például csak 2005-ben, Szaud-Arábiában pedig csak 2011-ben kaptak választójogot a nők. Még a legliberálisabbnak tartott Tunéziában is gyakran tüntetnek a nők a jogaikért. Ott ugyan 1956 óta kimondja a törvény a teljes női egyenjogúságot, de a hagyománytisztelet, a szokásjog ellentmond ennek. A nőket gyakran csak a “férfiak kiegészítőiként” kezelik.
Napjainkra a Nőnap elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét. Többnyire virággal, apró ajándékokkal ünneplik. A nőszervezetek felvonulásokon szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a követeléseikre, a nők a társadalomban viselt szerepére, kiszolgáltatottságára, védtelenségére. Az állam ugyan jogegyenlőséget biztosít a nők számára, de ez nem jelenti az esélyek egyenlőségét. Magyarországon még ma is átlagosan 11 százalékkal többet keresnek a férfiak és a nők körében nagyobb a munkanélküliség is. A fizetésbeli a különbség annál nagyobbra nő, minél több gyermeke van egy anyának. Egy háromgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi.
Na de elég a fanyalgásból.

Éljenek a NŐK!

Kányádi Sándor: Köszöntő március 8-ra

 Tavaszodik, virág nyílik:
hóvirág, ibolya.
Összeszedtem, mit csak leltem,
ebbe a kis csokorba.

Tavaszodik, a hegyekről
patakokba fut a hó.
Soká éljen, édesanyám,
S még száz évet nagyanyó!

 

Ha verset vagy idézetet szeretnél küldeni, akkor nézz szét itt:

https://viragotegymosolyert.hu/

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük