Húsvéti locsolóvers -videó

A húsvét tipikusan magyar hagyománya a locsolkodás. Húsvét hétfőn a fiúk, férfiak vízzel, újabb szokás szerint illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat, asszonyokat, hogy azok mindig frissek, üdék maradjanak. A hódítás fontos kelléke még a húsvéti locsolóvers.

húsvéti locsolóvers

A locsolkodásról hazánkban már a 16. századból is találunk írásos emlékeket. Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is ismert szokás. Húsvét hétfőn a fiúk, férfiak vízzel, újabb szokás szerint illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat, asszonyokat, hogy azok mindig frissek, üdék maradjanak. A locsolkodás eredete a termékenység biztosításához köthető, ősi termékenységvarázsló rítusokra vezethető vissza. Észak- és Nyugat-Magyarország egyes falvaiban locsolás helyett a vesszőzés dívik.

A városokban, illetve napjainkban szinte mindenhol a locsolás finomabb formája terjedt el. A vödröket, szódás szifonokat felváltotta az illatos parfüm vagy kölnivíz. A locsoláshoz illik locsolóverset is mondani, a lánytól kapott hímes tojás vagy csók reményében.

Húsvéti locsolóvers videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük